Hlavní obsah

Ožívá projekt Národního stadiónu? FAČR usiluje o pozemky a objekty na Strahově

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) chce od Českého svazu tělesné výchovy získat rozsáhlé pozemky a sportovní objekty včetně dvou stadionů na pražském Strahově. Podle šéfa ČSTV Miroslava Jansty má jít o prodej, či dlouhodobou zápůjčku.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda fotbalové asociace FAČR Miroslav Pelta o Národním stadiónu nechce moc mluvit.

Článek

Rozhodne se o tom 1. prosince na valné hromadě ČSTV, který pozemky a rozsáhlé objekty společně s hlavním městem Praha vlastní. Informoval o tom internetový deník Insider, podle kterého není vyloučeno, že fotbalová asociace si znovu pohrává s myšlenkou výstavby Národního stadionu na Strahově.

Předseda FAČR Miroslav Pelta by preferoval variantu nákupu pozemků i budov. Zatím prý není jasné, na kolik by fotbalovou pokladnu transakce přišla. "Cena? To teď zkoumají experti, připravují posudek," citoval Insider Peltu. "Prvním krokem operace jsou slučovací vlastnické vztahy," podotkl Pelta. Pokud ČSTV přesun pozemků a budov v prosinci schválí, nově by se o majetky na Strahově dělilo hlavní město s FAČR.

Svaz chce strahovské stadióny

Asociace by podle Insideru chtěla získat stadión Evžena Rošického, těsně sousedící stadión Přátelství a také chátrající hotel Coubertin. Výstavba Národního stadiónu, o níž se v minulosti už mnohokrát mluvilo, ale zůstalo vždy jen u plánů, je podle Pelty velmi předčasnou myšlenkou.

Insider poukazuje na fakt, že FAČR a Městská část Praha 6 na začátku ledna podepsaly memorandum o společné vůli, které se zmiňuje o zájmu fotbalové asociace komplex Národního stadiónu na Strahově vybudovat. V projektu se uvádí investice ve výši tří miliard korun. Pelta je k tematice Národního stadiónu zdrženlivý. "Hovořit o něčem takovém je předčasné. Bude záležet na stavu státní kasy, nebo pokladen města či FAČR," uvedl Pelta.

Prioritou FAČR je, aby na Strahově nejprve vyrostlo administrativní centrum, v němž by asociace našla nové sídlo. Její zástupci už avizovali, že na jeho výstavbu získali granty od FIFA ve výši 800 000 dolarů a od UEFA pak 5,5 miliónu eur, dohromady asi 150 miliónů korun. Stavět by se mohlo ještě v letošním kalendářním roce. FAČR chce získat i pozemek, na němž má nové sídlo asociace stát.

"Chceme revitalizovat celé to území Strahova. Nejprve postavit nové sídlo svazu, pak se věnovat stadionu Přátelství, pak Rošického stadiónu. V plánu je i rekonstrukce hotelu Coubertin," nastínil své představy Pelta.

Reklama