Hlavní obsah

Na FAČR přišel druhý dopis. Kauza se týká zápasu Jablonec - Plzeň, potvrdil Pelta

Praha
Aktualizováno

Rodící se korupční aféra v české nejvyšší fotbalové soutěži se rozrůstá o další informace. Do sídla Fotbalové asociace ČR totiž v pátek dorazil druhý dopis týkající se probíhající kauzy, na jejímž začátku byla tzv. "Křetínského kabela". "Autorem je tentokrát bývalý rozhodčí Pavel Býma. Dopis jsme stejně jako v prvním případě předali policii," potvrdil Sport.cz mluvčí disciplinární komise Petr Kovář. Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta navíc v úterý potvrdil, že se vyšetřování týká utkání Jablonec - Plzeň. Tím potvrdil rojící se spekulace z minulého týdne.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Rozhodčí Tomáš Adámek.

Článek

Bývalý rozhodčí Pavel Býma byl jako čtvrtý sudí nasazen na jarní ligový duel Jablonce s Plzní (0:2). Zápas řídil Tomáš Adámek, který v prvním dopisu před necelými dvěma týdny na údajnou korupční aféru upozornil.

Informaci o druhém dopisu, kterou přinesl server www.fotbalnaplno.cz, potvrdil předseda disciplinární komise Jiří Golda. Také jej již předal policii podobně jako ten předchozí. V něm Adámek podle serveru Aktuálně.cz přiznal, že přijal 200 tisíc korun za ovlivnění zápasu Jablonec - Plzeň ve prospěch Viktorie. Peníze sudímu prý nabídl a posléze i předal někdejší funkcionář Čáslavi či Táborska Martin Svoboda, který to však popřel.

"Opakovala se stejná situace jako před týdnem. V pátek znovu dorazil na Strahov dopis ve dvojím provedení. Jeden pro předsedu asociace Miroslava Peltu, druhý pro předsedu disciplinárky Jiřího Goldu. Ten ho stejně jako v prvním případě odnesl na protikorupční policii a byl požádán, aby jeho obsah zatím nezveřejňoval," popsal mluvčí disciplinární komise Petr Kovář pro Sport.cz.

Že se vyšetřování týká především utkání Jablonec - Plzeň, potvrdil předseda FAČR Miroslav Pelta. "Ano, teď už to můžu potvrdit. Je to tento zápas. Považuju to za exces. Teď už záleží na disciplinárce, jak si s tím poradí," cituje Peltu server isport.cz.

Býma údajně potvrdil Adámkovu verzi

Býma, který je vyšetřován kvůli pořádání nelegálních karetních turnajů a přechovávání pančovaného alkoholu, Adámkovu verzi o předání úplatku podpořil. "V dopise Býma uvedl, že se rozhodčí se Svobodou před zápasem potkali. Je v něm také zmíněna konkrétní částka, i místo, kde se potkali," cituje fotbalnaplno.cz svůj nejmenovaný zdroj. Býma v této sezóně už nebyl na seznamu prvoligových rozhodčích, odkud byl v létě vyřazen.

"Ve čtvrtek je na programu řádné zasedání disciplinární komise, kde bude pan předseda své kolegy o druhém dopisu infromovat. Po zasedání pak sdělí veřejnosti další kroky, jež FAČR chystá. Žádný velký obrat se však zatím nedá očekávat. Stejně jako v případě pana Adámka, tak i v případě pana Býmy platí, že chceme dát policii čas a prostor k dalšímu šetření. O to nás ostatně znovu požádala," avizuje Kovář další postup.

Golda již předeslal, že tento čtvrtek začne korupční kauzu řešit. A potvrdil, že se mu již podařilo spojit s Adámkem, který byl po odeslání svého dopisu nezvěstný. Jeho výpověď je přitom klíčová jak pro disciplinárku, tak pro policii.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články