Hlavní obsah

VIDEO: Sudí Adámek přijetí úplatku 200 tisíc oznámil, Býma to potvrdil. Oba už ale nemají s fotbalem nic společného

Praha
Aktualizováno

Vše teď záleží na tom, zda ligoví sudí Adámek s Býmou před disciplinární komisi předstoupí a budou s ní ochotni spolupracovat. První z nich sice přijetí dvousettisícového úplatku za ovlivnění jarního ligového zápasu Jablonec - Plzeň oznámil, druhý poté korupční jednání potvrdil, jenže než stačil šéf strahovského tribunálu Jiří Golda svolat na úterý mimořádné zasedání, oznámili oba sudí dalším dopisem, že z fotbalové asociace vystupují a členství v ní ukončují. Nemají tudíž sebemenší povinnost se na jednání disciplinárky dostavit, natož aby snad měli obavu, že budou trestáni podle fotbalových norem a řádů.

Předseda disciplinární komise FAČR Jiří GoldaVideo: Sport.cz

 
Článek

Schizofrenní situace. Goldův fotbalový tribunál si sice aktéry údajné korupční kauzy předvolal, ani jeden z nich však nemusí na Strahov dorazit. Natož před disciplinární komisi předstoupit, vypovídat a na objasnění nahlášené korupce spolupracovat.

Oba sudí z asociace vystoupili

Ani rozhodčí Tomáš Adámek ani jeho kolega Pavel Býma, kteří korupci nahlásili, o přijetí úplatku ve výši 200 tisíc korun se zmíníli v notářsky ověřené výpovědi a všechno pak další písemnou výpovědí stvrdili, už totiž nejsou členy asociace.

Vystoupili z ní, takže povinnost podřídit se fotbalovým normám a disciplinárnímu sazebníku se jich už netýká. A co víc - Martin  Svoboda, bývalý funkcionář Čáslavi a také Táborska, který měl podle tvrzení obou rozhodčích úplatek nabídnout a 200 tisíc korun Adámkovi předat, členem asociace rovněž není.

„Věřím, že se dostaví a svou písemnou výpověď dál osvětlí. Pokud tedy mají zájem, aby se vyšetřila věc, na kterou upozornili," doufá předseda disciplinární komise Jiří Golda, že v úterý bude mít koho na mimořádném jednání vyslýchat.

Golda věří v poctivou snahu

Dva další rozhodčí přijedou, delegáti inkriminovaného jarního duelu Jablonec - Plzeň (0:2) se dostaví také, šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková rozbor výkonu sudích také vypracuje. Jenže to všechno bude těžko stačit k tomu, aby tribunál konal.

„Pořád věřím, že oba rozhodčí byli vedeni poctivou snahou. Pokud by se nedostavili, jejich výpověď by to pochopitelně znevěrohodnilo," připouští Golda, že je teď hodně závislý na obou mužích, nad jejichž věrohodností se od samého začátku vznáší spousta pochybností.

Čtvrtý sudí Býma je vyšetřován kvůli pořádání nelegálních karetních turnajů a přechovávání pančovaného alkoholu, Adámek byl podle Damkové na pískání existenčně závislý a měl prý problémy s alkoholem a hazardem.

„Rád si dělám o lidech názor sám a ani jednoho z pánů jsem nikdy neviděl ani s nimi nemluvil. Proto počkám, zda se dostaví a budou ochotni spolupracovat," překvapil Golda informací, že s hlavním aktérem kauzy Adámkem nikdy nemluvil.

Adámek totiž po oznámení korupce zmizel a se světem nekomunikoval. Po pár dnech však Golda prozradil, že už s ním ve styku je.

„Ale naše komunikace se odehrávala prostřednictvím mailů. Oslovil jsem ho, předal mu kontakty na policii, kde on učinil výpověď, ale teď už zase v kontaktu nejsme," prozrazoval Golda a ujišťoval, že udělá vše pro to, aby případ odstartovaný spoustou pověstí opředenou kabelou majitele Sparty Křetínského neskončil v zapomnění.

Adámek zatím obviněn nebyl

„Podali jsme trestní oznámení, chceme, abychom v kauze figurovali jako poškození," mluvil Golda o krocích, které podnikl. A chce jít ještě dál...

„Jestli si někdo myslí, že oznámí korupci, poté z asociace vystoupí a bude dělat, jako by se ho případ netýkal, pak se mýlí. Asociace se bude tvrdě bránit. Už proto, že jsme byli pro korupci vláčeni týdny v médiích. Pokud se prokáže nepravdivost zmiňovaných tvrzení, podáme civilně právní žalobu."

Adámek by měl být ostatně za přijetí úplatku, k čemuž se sám přiznal, už obžalován, neboť se jedná o trestný čin. Podle našich informací se tak ale zatím nestalo.

„Neznám taktiku policie, takže ji nemohu ani komentovat," pravil diplomaticky šéf fotbalového tribunálu Jiří Golda.

Plzeň se okamžitě ohradila

Žádný z činovníků Jablonce ani Plzně nebyl zatím na Strahov předvolán. „Žádné z podání či důkazů neprokázalo, že by došlo k uplácení ze strany Plzně.  Je třeba nejprve dokázat, kde a jak měl pan Svoboda, kterého oba rozhodčí obvinili z uplácení, působit. Nevíme, zda si chtěl na inkriminovaný zápas vsadit, nebo zda byl ve spojení s někým jiným. Nemáme důkaz, ba ani indicie k tomu, zda šlo o propojení na jiné osoby," konstatoval šéf disciplinárky.

Viktoria Plzeň i tak promptně reagovala. „Zásadně se distancujeme od možného spojení či nařčení z ovlivňování zápasů nebo rozhodčích. Stejně tak vylučujme jakékoliv spojení s osobou zmíněného Martina Svobody, který nebyl nikdy zaměstnancem ani externím spolupracovníkem našeho klubu," píše se v prohlášení, které zaslal mluvčí klubu Pavel Pillar naší redakci.

„Zájmem Viktorie Plzeň je co možná nejrychlejší vyřešení celé kauzy, která vrhá na celý český fotbal v očích široké veřejnosti velmi negativní obraz. Jsme připraveni plně spolupracovat s policií či disciplinární komisí, aby byl případ pečlivě vyšetřen."

Reklama