Hlavní obsah

Fotbalový šéf a majitel Jablonce Pelta přiznal, že v korupční aféře začal pátrat sám

Praha

Měl by se cítit poškozen. Nejen jako první muž českého fotbalu, ale i jako šéf a majitel ligového Jablonce, jenž byl zavlečen do nejčerstvější korupční aféry propírané už po několik týdnů ze všech stran. Rozhodčí Adámek totiž přiznal, že přijal úplatek ve výši 200 tisíc korun za to, že ovlivní právě jarní zápas Jablonce s Plzní. Pochopitelně ve prospěch hostů. „Pro mě jsou důležitá fakta a nikoli pocity,“ reagoval Miroslav Pelta na přímou výzvu majitele fotbalové Plzně Tomáše Paclíka, aby se podělil se svými pocity.

Foto: Petr Horník, Právo

Debata dvou fotbalových šéfů - jablonecký Miroslav Pelta (vlevo) a plzeňský Tomáš Paclík.

Článek

Verbální přestřelka mezi nimi pokračuje už několik dnů. I po pátečním rokování strahovské generality, v niž Pelta zasedá jako předseda a Paclík jako člen výkonného výboru, k výměně názorů došlo.

Křetínskému věřím, opakoval Pelta

„Byl jsem klidnější, i když na debatu, jak to vidí on a jak já a kdo všechno způsobil, pochopitelně došlo. Ale v klidu, bez emocí," tvrdil Pelta. „Pracuji totiž s fakty, nehledám důkazy, nikoho nepřemlouvám."

Na samém počátku celé kauzy byla tajemná kabela majitele fotbalové Sparty Daniela Křetínského, kterou po předchozím avízu a tudíž pochopitelného mediálního zájmu donesl letenský boss na Strahov. Pelta s ní okamžitě spěchal na protikorupční policii, kde předal její obsah. Tajemný, protože do dnešního dne kromě zainteresovaných mužů nikdo netuší, co skrýval.

„Věřil jsem a věřím panu Křetínskému, který přišel s tím, že má pocit, že v soutěžích první a druhé ligy dochází k nestandardnímu jednání klubových funkcionářů nebo externích spolupracovníků klubů a že se může dokonce jednat o systémové jednání. Proto jsem se odebral přímo na policii," vracel se i tentokrát Pelta na samý počátek celé kauzy.

Bossovi prý stačí chvilka

„Kdybych si myslel, že nejde o závažné informace, nešel bych je hlásit na policii. Nepoškozoval bych přece vlastní produkt, jímž je fotbal," nechával první muž českého fotbalu i Jablonce nahlédnout do svých myšlenkových pochodů, přičemž jedním dechem přiznal: „Začal jsem přitom pátrat i vlastní cestou."

Kam dospěl? Co vypátral? Jaké informace zjistil po své linii? „Stačí mně chvilka, abych si udělal názor. Nejsem přece předsedou svazu, který by neznal profesionální fotbal," vykroutil se Pelta diplomaticky z přímých odpovědí na zmíněné otázky.

Teď podle něho řeší případ policie, kterou seznámil s informacemi a indiciemi, inkriminovaným zápasem jeho Jablonce s Plzní se začala zabývat disciplinární komise.

„Je to zatím jeden konkrétní případ s nějakými důkazy. Jestliže přijde druhý, třetí, čtvrtý, dostane ho zase na stůl disciplinárka. Buď se obvinění prokáže, nebo ne, i když je samo sebou otázkou, zda důkazů je tolik a jsou natolik průkazné, aby měla policie nebo Goldova komise možnost prokázat vinu. Mám ale důvěru k orgánům, které se kauzou zabývají, a nebudu do jejich činnosti a šetření nijak zasahovat. Až vyřknou ortel, budeme se s ním muset naučit žít. Nedokážu přitom v současnosti říct, zda bude pro fotbal krutý či nikoli," naznačil svůj postoj ke korupční aféře šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Reklama