Hlavní obsah

VIDEO: Beckham po šesti letech v Los Angeles končí. Hledá novou výzvu

Aktualizováno

Ještě prosincové finále MLS a pak David Beckham ve Spojených státech po šesti letech skončí. Hvězdě Los Angeles vyprší smlouva až za rok, přesto jí bývalý anglický reprezentant nechce dodržet. Spekulace o návratu na ostrovy jsou prý liché.

Výběr Beckhamových gólů v LA Galaxy.

 
Článek

"V Galaxy jsem prožil skvělé období. Nicméně chci zažít ještě jednu výzvu, než ukončím kariéru," uvedl bez dalších podrobností o svém příštím angažmá sedmatřicetiletý Beckham. "Neberu to ale jako konec svého působení v lize, protože mám v úmyslu podílet se v budoucnu na vlastnické struktuře," dodal.

Beckham odchází z Galaxy rok před vypršením dvouletého kontraktu. Své rozhodnutí oznámil den poté, co se svým týmem postoupil podruhé za sebou do finále MLS. V něm se úřadující šampióni 1. prosince utkají s Houstonem.

Bývalý kapitán anglické reprezentace a globální sportovní hvězda působil po svém překvapivém přestupu z Realu Madrid v Los Angeles šest let. "Mohl jsem sledovat, jak tady roste popularita fotbalu každým rokem. Potenciál našeho sportu nemá v této krásné zemi žádné hranice a chci být stále součástí tohoto růstu," uvedl Beckham, jenž má na popularizaci fotbalu v USA velký podíl.

Zpopularizoval MLS

"Zřídka dokáže pouze jeden muž redefinovat sport. Davidovi se však povedlo pozvednout na další úroveň nejen náš tým, ale i celý náš sport," potvrdil to Tim Leiweke, prezident společnosti AEG, jež vlastní Galaxy.

MLS během Beckhamova působení zažila velký růst. Expandovala do 19 severoamerických měst, zaznamenávala rekordní návštěvnost a dosáhla na vylepšené smlouvy za vysílací práva. "Není nejmenších pochyb, že MLS je zde i v zahraničí nyní mnohem populárnější než v době, kdy sem přicházel," řekl komisionář soutěže Don Garber.

Beckham, jenž je i díky manželství se zpěvačkou skupiny Spice Girls Victorií světoznámou celebritou, působil před svým odchodem do USA v Realu Madrid a Manchesteru United. Během zimní přestávky MLS také dvakrát hostoval v AC Milán. Za anglickou reprezentaci odehrál 115 zápasů, a i když nebyl vybrán do výběru pro letošní olympiádu v rodném Londýně, byl ambasadorem her a měl i roli v zahajovacím ceremoniálu.

Odchod do Austrálie je prý vyloučen

Zatím není jasné, jaké bude jeho příští působiště. Nezamíří však do Austrálie, kde o něj projevili minulý týden zájem. Jeho manažerská skupina oznámila, že odchod do tamní A-League je vyloučen.

Reklama