Hlavní obsah

Messi útočí na rekordní čtvrté vítězství ve Zlatém míči, předčí znovu Ronalda?

Sao Paulo

Argentinský fotbalista Lionel Messi může přepsat historii prestižní ankety Zlatý míč. Mezinárodní fotbalová federace FIFA dnes oznámila trojici finalistů, mezi nimiž se rozhodne o nejlepším hráči uplynulého roku. Messi útočí na rekordní čtvrtou výhru, konkurovat v hlasování mu budou věčný rival Cristiano Ronaldo z Realu Madrid a Messiho spoluhráč z Barcelony Andrés Iniesta.

Foto: Albert Gea, Reuters

Barcelonský Lionel Messi slaví své dva góly proti Zaragoze.

Článek

Dosavadním rekordmanem je Francouz Michel Platini, který triumfoval v hlasování reprezentačních trenérů, kapitánů a novinářů v letech 1983 - 1985. V loňském roce Messi současného předsedu UEFA Platiniho třetím ziskem vyrovnal, v letošní sezóně jej může předstihnout.

V loňském roce Messi porazil odvěkého soka Cristiana Ronalda, třetí skončil Xavi Hernández. Toho v letošní nominaci vystřídal další Messiho spoluhráč z Barcelony Iniesta.

V roce 2012 podával Messi opět vynikající výkony a stále ještě útočí na rekord německého kanonýra Gerda Müllera, jenž nastřílel v roce 1972 celkem 85 branek (Argentinec má na svém kontě o tři góly méně), ale v uplynulém roce se mu nepodařilo dotáhnout Barcelonu ani k titulu Ligy mistrů, ani k vítězství v Primera Division.

Ronaldo i Iniesta dovedli týmy k triumfům

Vítězství ve španělské nejvyšší soutěži si naopak připsal Cristiano Ronaldo, který konečně touží Messiho ve vysoce ceněné anketě porazit. Velký úspěch má na svém kontě i třetí nominovaný Iniesta, který obhájil se Španělskem titul evropského šampióna.

Mezi trenéry se budou o vítězství ucházet bývalý trenér Barcelony a obhájce prvenství Pep Guardiola, kouč španělských mistrů Evropy Vicente Del Bosque a „Special One" z Realu Madrid José Mourinho.

FIFA tradičně vyhlásí i nejlepší fotbalistku. Pětinásobné brazilské vítězce Martě budou konkurovat Abby Wambachová a Alex Morganová  ze Spojených států amerických. Cenu získá také nejhezčí gól sezóny, v němž je mezi nominovanými i slovenský fotbalista Miroslav Stoch.

Všichni vítězové budou vyhlášeni 7. ledna na galavečeru v Curychu.

Kdo vyhraje Zlatý míč?
Lionel Messi
72,8 %
Cristiano Ronaldo
22,9 %
Andrés Iniesta
4,3 %
Celkem hlasovalo 8895 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín