Hlavní obsah

Los fotbalového Poháru FIFA provázely zmatky a protesty

Sao Paulo

Brazilští fotbalisté zahájí v příštím roce útok na třetí prvenství na Poháru FIFA za sebou utkáním s Japonskem. V turnaji, který bude již tradiční generálkou pro hostitele mistrovství světa, se utkají ve skupině A také s Mexikem a Itálií. Do "béčka" poslal sobotní los v Sao Paulu úřadující mistry světa a Evropy Španěly, Uruguay, Tahiti a vítěze únorového mistrovství Afriky.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Generální sekretář Mezinárodní fotbalové unie (FIFA) Jerome Valcke (vpravo) během losu fotbalového Poháru FIFA v brazilském Sao Paulu.

Článek

Zahajovací duel turnaje mezi Brazílií a Japonskem se bude hrát 15. června v Brasílii, finále bude hostit 30. června slavný stadión Maracaná v Riu de Janeiro.

I když se losovalo jen osm týmů do dvou skupin, neobešel se slavnostní akt bez zmatků. Slavný brazilský šéfkuchař Alex Atala, jenž asistoval u losu generálnímu sekretáři FIFA Jeromemu Valckemu spolu s topmodelkou Adrianou Limou, sáhl do špatného koše, takže Uruguay se nejprve ocitla ve skupině B jako třetí tým. Valcke přišel na chybu ve chvíli, kdy pozice B3 připadla také Tahiti.

"Bylo to trochu chaotické, omlouváme se," řekl na závěr Valcke zaplněnému sálu, kde zasedli i brazilská prezidentka Dilma Rousseffová a šéf FIFA Sepp Blatter. "Je to smutné, něco takového se mi přihodilo poprvé," uvedl později.

Trenér Brazilců Scolari: Je to těžká skupina

Na losování turnaje, který bude hostit šest měst, dorazilo 800 hostů a 600 novinářů z celého světa. Sledované akce využilo několik desítek aktivistů, kteří v bílých maskách demonstrovali proti velké kriminalitě v zemi a zkorumpované policii.

Nový kouč brazilského výběru Luiz Felipe Scolari výsledek losu přivítal. "Není to skupina smrti, ale těžká skupina, přesně jak jsme chtěli. Potřebujeme odehrát těžké zápasy, co nás dostanou pod tlak," řekl trenér, jenž dovedl Brazilce k poslednímu z pěti světových titulů v roce 2002.

Domácím fanouškům dal najevo, že výsledek na Poháru FIFA nebude rozhodující. "Minulé dva ročníky Brazílie vyhrála a na mistrovství světa pak neuspěla. Takže nemyslím, že když se nám nepovede na Poháru FIFA, půjdeme pak do světového šampionátu bez důvěry fanoušků," prohlásil.

Los fotbalového Poháru FIFA v Brazílii (od 15. do 30. června 2013):
Skupina A: Brazílie, Japonsko, Mexiko, Itálie.
Skupina B: Španělsko, Uruguay, Tahiti, vítěz únorového mistrovství Afriky.
Program:
Skupina A:
Sobota 15. června:
21:00 Brazílie - Japonsko (Brasília).
Neděle 16. června:
21:00 Mexiko - Itálie (Rio de Janeiro).
Středa 19. června:
21:00 Brazílie - Mexiko (Fortaleza)
00:00 Itálie - Japonsko (Recife).
Sobota 22. června:
21:00 Itálie - Brazílie (Salvador da Bahia)
21:00 Japonsko - Mexiko (Belo Horizonte).
Skupina B:
Neděle 16. června:
00:00 Španělsko - Uruguay (Recife).
Pondělí 17. června:
21:00 Tahiti - mistr Afriky (Belo Horizonte).
Čtvrtek 20. června:
21:00 Španělsko - Tahiti (Rio de Janeiro)
00:00 mistr Afriky - Uruguay (Salvador da Bahia).
Neděle 23. června:
21:00 mistr Afriky - Španělsko (Fortaleza)
21:00 Uruguay - Tahiti (Recife).
Semifinále:
Středa 26. června:
21:00 A1 - B2 (Belo Horizonte).
Čtvrtek 27. června:
21:00 B1 - A2 (Fortaleza).
O 3. místo: neděle 30. června (18:00, Salvador da Bahia).
Finále: neděle 30. června (00:00, Rio de Janeiro).

Reklama