Hlavní obsah

VIDEO: Gól! hlásí míč rozhodčímu... Čech asistuje revoluci, i fotbal konečně testuje „Jestřábí oko“

Konzervativní pánové z Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) se konečně rozhoupali. Zatímco moderní technologie pomáhají rozhodčím již v celé řadě sportů, fotbal zůstával dlouho stranou. Až na mistrovství světa klubů, jež začalo v Japonsku minulý týden, se FIFA rozhodla otestovat systém „Jestřábího oka“ v případech, kdy není na první pohled patrné, zda míč přešel brankovou čáru a padl gól.

FIFA branková technologieVideo: FIFA

 
Článek
Fotogalerie

Dlouho očekávaná revoluce je konečně tady. FIFA se plácla přes kapsu a na MS klubů v Japonsku testuje nové technologie za milión dolarů (téměř 20 miliónů korun).

Nachystány jsou dokonce dva různé brankové systémy, GoalRef a „Jestřábí oko". Lepší z nich FIFA vybere a naplno ho nasadí během Poháru konfederací 2013 v Brazílii. Technologie rozhodčím nepomáhá třeba při posouzení ofsajdu, jde výhradně o sporné momenty v zóně brankové čáry.

Experimentu bude asistovat i brankář české reprezentace Petr Čech, který ve čtvrtek se svou Chelsea nastoupí v semifinále proti mexickému Monterrey.

„Mám z tohoto rozhodnutí velkou radost. Říkám už deset let, že fotbal podobné technologie potřebuje. Výsledky v některých soutěžích mohly být jiné... Jako hráč si raději počkáte na správné rozhodnutí, než abyste byl zklamaný na konci zápasu," řekl Čech na tiskové konferenci v Jokohamě.

Sedm kamer kontra mikročip v míči

„Je to revoluce ve fotbale. Technologie nezpomalují tempo zápasů a konečný verdikt bude na hlavním rozhodčím," libuje si také Jerome Valcke, generální sekretář FIFA.

„To, co se stalo na světovém šampionátu v roce 2010, se nesmí opakovat," poukazuje na neuznaný gól Franka Lamparda v osmifinále mezi Německem a Anglií. „Lampardův gól nebyl ani o pár centimetrů, ten byl jasně za čarou. Takovým chybám musíme předejít, a proto jsme se rozhodli pro jestřábí oko," dodává Valcke.

Jak to všechno funguje? Oba systémy pohyb míče na brankové čáře vyhodnocují stejně - ve zlomku sekundy informují arbitra vibrací na hodinkách, kde se objeví nápis GÓL. Zatímco „Jestřábí oko", které se využívá již v tenise i kriketu, potřebuje sedm kamer, které snímají prostor brankové čáry milimetr po milimetru, GoalRef je založen na magnetických polích a využívá mikročip zabudovaný v míči.

Zařízení má mírnou odchylku, ale jen v řádu milimetrů.

Reklama

Související témata: