Hlavní obsah

Křetínský dorazil před fotbalový tribunál opět s černou kabelou. A údajně i s důkazy, musí věřit Golda

Aktualizováno

Nekonečný příběh kolem údajné korupce v českém fotbale pokračuje. Před Goldův strahovský tribunál dnes předstoupil majitel pražské Sparty Daniel Křetínský, jehož zářijová návštěva u předsedy asociace Miroslava Pelty celou aféru odstartovala. Dorazil sice s dvacetiminutovým zpožděním, pro šéfa disciplinární komise Jiřího Goldu bylo ale podstatné, že nakonec přijel a před tribunál předstoupil. A dokonce přislíbil, že mu v řádech několika dnů předá i potřebné důkazy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský předstoupil před novináře.

Článek
Fotogalerie

Vystoupil ze stříbrného porsche s černou kabelou v podpaží. Tedy, spíše příruční kabelkou. „Opravdu trochu jinou," reagoval rozesmátý a dobře naladěný majitel pražské Sparty Daniel Křetínský na dotaz, zda snad nejde o onu proslulou a dnes už legendami pomalu opředenou kabelu, kterou měl v září předat předsedovi Fotbalové asociace ČR Miroslavu Peltovi.

Její obsah znali totiž do úterního odpoledne jen tři muži - Křetínský, Pelta a šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

Už i šéf tribunálu je moudřejší

Po úterním jednání by měl být moudřejší i Golda. „Disciplinární komisi jsem poskytl jisté informace a doufám, že přispějí k posunu a vyřešení celé kauzy. Komentovat je ale nebudu, protože by to nebylo produktivní," prohlásil majitel Sparty Křetínský lakonicky, když po hodinovém slyšení opouštěl jednání disciplinární komise.

Během něho ovšem odešel na dvacet minut z místnosti v doprovodu Goldy a mluvili spolu za zavřenými dveřmi. "Byla to iniciativa pana doktora Křetínského," přiznal šéf disciplinární komise. "Kdybychom informace projednávali veřejně, vzniklo by nebezpečí, že některé by začaly unikat předčasně."

"Zájmem mým i zájmem Sparty je spolupracovat s orgány, které případ vyšetřují, aby ho řádně došetřily. Chceme přispět k očistě českého fotbalu a podle toho volíme adekvátní kroky," dodával Křetínský a potvrdil, že předal Goldovi podobné informace, jako v září Peltovi.

Křetínský slíbil i důkazy

"Informace jsem skutečně dostal. Pan Křetínský je připraven posunout kauzu dopředu. Navrhl jistý postup a slíbil nám i důkazy, které by pomohly ji vyřešit," rozpovídal se Golda, konkrétní však být nechtěl.

Jen naznačil, že se Křetínského důkazy dotýkají případu, o němž už vypovídal a u notáře ho sepsal rozhodčí Tomáš Adámek.

Celá aféra odstartovala v září, kdy se po utkání Plzně se Spartou dostavil Křetínský na Strahov a při osobní audienci předal prvnímu muži českého fotbalu Miroslavu Peltovi tajemnou černou kabelou obsahující informace o nekalých praktikách panujících v profesionálním fotbale.

"Jsem informacemi zdrcen," hlesl tehdy Pelta a s kabelou pospíchal na protikorupční policii, která je začala prošetřovat. O tom, o jaké informace šlo, zda se týkaly prodaných zápasů nebo snad sázek na výsledky utkání, však do dnešního dne nepromluvil ani Pelta, ani Křetínský. Dokonce ani členové výkonného výboru se o nich nic nedozvěděli.

Nová dimenze po výpovědi Adámka

Aféra nabrala nový rozměr a dimenze, když dnes už někdejší ligový rozhodčí Tomáš Adámek sepsal u notáře prohlášení, že ho bývalý funkcionář Čáslavi a Táborska Martin Svoboda uplatil dvěma sty tisíci korunami, aby jarní ligové střetnutí mezi Jabloncem a Plzní ovlivnil ve prospěch hostů. Jeho výpověď ex post stvrdil dopisem doručeným na Strahov i čtvrtý arbitr zmíněného duelu Pavel Býma.

Nad věrohodností výpovědí obou rozhodčích svědčících v korupční aféře se ovšem od samého začátku vznáší spousta pochybností. Čtvrtý sudí Býma je vyšetřován kvůli pořádání nelegálních karetních turnajů a přechovávání pančovaného alkoholu, Adámek byl podle předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damkové na pískání existenčně závislý a měl prý problémy s alkoholem a hazardem.

Navíc pomezní sudí, s nimiž oba svědčící rozhodčí Adámek a Býma cestovali na jarní střetnutí v Jablonci v jednom autě, se sice shodli, že se zastavili v Průhonicích u Prahy na kávu, ale v jejich další výpovědi se objevil rozpor. Jeden ujišťoval, že tam Adámka ve společnosti Svobody viděl, což druhý popřel.

Paclík zaútočil, Křetínský nereagoval

Majitel fotbalové Viktorie Plzeň Tomáš Paclík viní ze všeho letenského bosse Daniela Křetínského. „Je to přesně sedmdesát dnů, co tohle divadlo spustil, a od té doby ho nikdo neviděl. Jestliže chce očistit český fotbal, měl by do současného dění vstoupit trochu aktivněji. Prostě - Pan Božský by měl přistát na zem, vystoupit z tryskáče, zpohlavkovat blby, kteří to řídí, a všechno vzít do vlastních rukou," řekl po minulém rokování disciplinární komise, před níž vypovídal.

„Jestli to neudělá, mohlo by se také stát, že veřejnost přestane věřit krásné pohádce o Mirku Dušínovi, který se díky svým schopnostem a vzdělání stal ve třiceti letech miliardářem. A to nedodávám, že by si mohla pomyslet, že stejným způsobem jako ve fotbale pracuje i v byznysu," dodával Paclík.

Dnes byl tedy na tahu Křetínský, ale na výroky Paclíka nereagoval.

"Jeho výroky jsou natolik nesmyslné a neslušné, že je pod mou úroveň se k nim vyjadřovat. Pan Paclík vyvolává nesmyslnou hysterii, která má jasný cíl - vyvinout velký tlak na disciplinární komisi," pravil Daniel Křetínský, když opouštěl Strahov.

Dostane Golda opravdu slíbené důkazy?

Zato Golda prozradil, že se chystá na další schůzku s Křetínským. A dokonce během příštích dnů. "Přislíbil důkazy, které by měly pomoci celou kauzu objasnit. Mým úkolem bude je prověřit a posoudit. Pokud budou mít odpovídající váhu a věrohodnost, rozhodneme," pravil Golda, podle něhož je disciplinární komise při projednávání kauzy spjaté se zmiňovaným zápasem Jablonec - Plzeň zatím v důkazní nouzi.

"Pokud se ale potvrdí informace a důkazy slibované doktorem Křetínským, v důkazní nouzi nebudeme. Ale potřebuji čas," věří šéf strahovského fotbalového tribunálu Jiří Golda, že se důkazů dočká a bude moci konat.

"Jestliže ale nebudou důkazy dostatečné, šetření přerušíme a počkáme, s čím přijde policie. Ta už provedla výslechy, stejně jako domovní prohlídky u Adámka a Svobody, zatímco já v rámci fotbalu vyčerpal všechny možnosti, které jsem měl," připustil Golda, že se celá kauza může nakonec rozplynout do ztracena. A to přesto, že na příští jednání míní předvolat i šéfa českého fotbalu a majitele ligového Jablonce Miroslava Peltu.

Reklama