Hlavní obsah

VIDEO: Skandál v Brazílii. Strkanice, pistole, krev. Je země před MS ve fotbale bezpečná?

Sao Paulo

V Jižní Americe to při fotbalových utkáních pořádně vře. Tohle však přesáhlo všechny meze rozumného chování. V poločase odvety finále poháru Copa Sudamericana (jihoamerická obdoba Evropské ligy - pozn. red.) mezi Sao Paulem a argentinským Tigre mělo dojít k zastrašování hostujících hráčů brazilskou policií. Asi dvacítka příslušníků pořádkové jednotky vytáhla v kabině Tigre revolvery a Argentincům vyhrožovala smrtí, pokud nastoupí do druhého poločasu.

Šarvátky fotbalistů ve finálovém utkání Sao Paulo - Tigre.

 
Článek

Už závěrečné minuty první půle naznačily, že se duel nemusí dohrát. Strkanice mezi oběma tábory začala ihned po závěrečném hvizdu rozhodčího a pokračovala až do kabin. Mezitím si hráči vyměnili několik vulgarit i výhružek. Do druhé půle už fotbalisté Tigre, kteří tou dobou prohrávali 0:2, nenastoupili.

„Asi dvacítka policistů nás přepadla v kabinách a s dvěma revolvery nám vyhrožovali. Řekli nám jasně, že nesmíme dál hrát, nemohli jsme na hřiště. Brankáři Damianu Albilovi přiložili pistoli přímo k hrudníku. Měli jsme strach. V takové bordelu hrát nebudeme," sdělil kouč Tigre Néstor Gorosito.

Argentinský celek, který v prvním finálovém zápase doma se Sao Paulem remizoval 0:0, zůstal v kabinách stadiónu Morumbi asi tři hodiny. Mezitím hlavní rozhodčí předčasně ukončil odvetný zápas a fotbalisté Sao Paula získali trofej.

„Mohli dostat pořádný nášup, místo toho zbaběle utekli," obul se do argentinského celku prezident Sao Paula Juvenal Juvencio. Tigre si bude na bezpečnost v Sao Paulu stěžovat, místo myšlenek na trofej však byli hráči po návratu do Argentiny rádi za holý život. „Nic takového už nechci zažít. Bylo to hrozné, s fotbalem to nemělo nic společného," prohlásil brankář Albil.

Brazílie, která má za rok a půl hostit světový šampionát ve fotbale, tak světu vyslala další varovný signál. Přestože vrcholní politici i někdejší skvělý fotbalista a v současnosti jeden z členů organizačního výboru MS Ronaldo slibují nápravu, s bezpečností návštěvníků i samotných hráčů bude mít Brazílie ještě velké starosti.

Bude během světového šampionátu ve fotbale 2014 v Brazilii bezpečno?
Ano
12,6 %
Ne
87,4 %
Celkem hlasovalo 4010 čtenářů.

Reklama

Související témata: