Hlavní obsah

Plekance v NHL se Lafata při pobytu v Kanadě nedočkal. Tak se alespoň vyfotil s figurínou

Jan KrůtaPrávo

Poprvé v životě vyrazil fotbalista David Lafata do Kanady. S manželkou týden pobývali u bývalého spoluhráče z Českých Budějovic Rožbouda, který v Ottawě trénuje mládež. Jablonecký útočník si dovolenou užil, dokonce coby vášnivý nimrod stihl částečně zkontrolovat, jak to v zámoří chodí s myslivostí.

Foto: Archiv Davida Lafaty

David Lafata na NHL v zámoří zajít nemohl, přesto se alespoň na chvilku ocitl ve společnosti hvězd.

Článek

Co všechno jste za týden stihli?

Byli jsme v Ottawě, kde bydlí ti moji kamarádi, a taky v Montrealu. Jediné, co mě zklamalo, bylo počasí. Čekal jsem nějakou pořádnou kanadskou zimu a bylo tam počasí jako u nás. Chvíli mráz, pak nad nulou, spíš samé plískanice.

Bylo znát, že se nacházíte v hokejové zemi, i když se nehraje NHL?

My jsme tajně doufali, že se do našeho odletu začne hrát. Na hokej jsme hodně chtěli. Tak jsme se aspoň v Montrealu byli podívat v hale Canadiens, kde je i muzeum a síň slávy. Říkal jsem si, že když se bude hrát, zkusím pořídit fotku s Plekancem. Tak jsem se aspoň vyfotil s jeho figurínou... Ale radši bych ho viděl v Montrealu na ledě.

Jak vnímá Kanada, že je bez NHL?

Známí, u kterých jsme byli, říkali, že tím tratí úplně všichni. Nejen hráči a majitelé klubů, ale i třeba restaurace a bary v celém městě. V Ottawě jsme šli párkrát na večeři a moc lidí tam nebylo. Když se hraje NHL, je tam prý pořád narváno, v televizi běží hokej celý den. Takhle je to slabota. A nikdo moc nevěří, že se hned začne. Chtěli jsme se jít podívat aspoň na juniory, protože ta jejich liga běží, jenže zrovna měli šňůru zápasů venku.

Má v Kanadě nějaký zvuk český fotbal?

V Ottawě dělá šéfa mládeže v tamním klubu můj známý Pavel, se kterým jsme kdysi hráli v dorostu. On tam jako trenéra angažoval bývalého spoluhráče Slávu Rožbouda, takže tam český fotbal díky klukům trochu znají.

Takže znají i nejlepšího střelce ligy Davida Lafatu?

To nehrozí (úsměv). Oni možná znají tak Čecha, Messiho, Ronalda. Jinak to tam všechno válcuje hokej a curling. Ale fotbal se hodně rozvíjí. Hodně populární je ten ženský, protože Kanaďanky získaly bronzovou medaili na olympiádě v Londýně. Velký rozvoj zaznamenal i u mládeže. Jen v tom ottawském klubu, kde pracují kluci, mají snad 3000 dětí.

Stihl jste vidět i něco z kanadské přírody?

Byli jsme v blízkosti Ottawy na jedné farmě, je to podobné jako u nás. Já jsem navíc asi patriot, takže se mi víc líbí příroda u nás doma. A máme i hezčí lesy. U nich kam co padne, tam to zůstane ležet. Co jsem viděl, tak to byl spíš takový prales. Ale zase jsme se nedostali někam dál do divočiny, kde jsou medvědi.

Vaši kamarádi jsou myslivci, byli jste si zastřílet?

Jednou jsme to šli zkusit na divoké husy. Lítaly jich mraky, jenže si vybraly jiné pole, než na kterém jsme byli my. Takže jsme se pořádně nedostali k ráně.

Viděl jste nějaká zvířata?

Všude byly značky „Pozor, los", ale nepotkali jsme žádného. Ale viděl jsem jelence běloocasého, což je takový menší jelen.

Zjistil jste, jak je to v Kanadě s myslivostí?

Každý, kdo má nějaký kousek lesa, na něm může lovit, jak chce. Na státní pozemky člověk potřebuje povolení. Celkově tam neplatí žádná pravidla, jako u nás, snad nemají žádná myslivecká sdružení. Když jsem lidem vyprávěl, že u nás jsou společné hony, to oni neznají. Moc mě jejich systém neoslovil, líbí se mi česká myslivost.

Kolikrát se teď dostanete na hon doma?

V úterý jdu s tchánem a se psem do bažantnice. Střílet nebudu, jdu bez flinty. Doufám, že bude Gusta (Lafatův labrador – pozn. aut.) poslouchat a přinese nějaké bažanty. Je to rozdělené na dvě party: jedna střílí a druhá jde se psy. My budeme v té druhé části. No a před Silvestrem ještě půjdu do Žabovřesk na naháňku na lišku.

Čekáte nějaký luxusní úlovek?

Už v září jsem střelil jelena osmeráka. To byl největší úlovek mé kariéry. Trofej mám doma v baráku na schodišti a doufám, že tam ještě v budoucnu nějaké přibudou.

Reklama

Související témata: