Hlavní obsah

Každá prohra smrdí vyhazovem, říká Chovancův asistent v Abú Zabí Siegl

Abú Zabí/Praha

Od léta působí v klubu Bani Jas Abú Zabí české trenérská trojice. Šéfuje jí Jozef Chovanec, jehož asistenty jsou Horst Siegl a Jan Kmoch. Loni devátý klub nejvyšší fotbalové soutěže SAE dostali do pozice, z níž lze pomýšlet na titul i velice prestižní Prezidentský pohár. Ani výrazné zlepšení jim však nedává jistotu, že vydrží do června, kdy jim vyprší smlouvy.

Foto: archiv Horsta Siegla

Jozef Chovanec (vpravo) a Horst Siegl (uprostřed) si ve Spojených Arabských Emirátech užívají i nefotbalové radovánky.

Článek

„Tady berou majitelé klubů jen titul. Všechno ostatní je pro ně neúspěch. Každá prohra smrdí vyhazovem. Nám zatím nikdo nic takového nenaznačil. Klub je na tom lépe než v minulé sezóně, ale člověk nikdy neví. Trenérské smlouvy se tu uzavírají na rok. Tím se ale rozhodně netrápíme. Všude to mají trenéři těžké, tady jsou zkrátka i ti nejslavnější pořád jednou nohou venku,“ říkal do telefonu Horst Siegl.

S rodinami, ale bez kapra

Vánoce si udělalo trenérské trio po česku. „Bez sněhu, ale ten prý v Praze také nebyl. Měli jsme tady rodiny, takže nechyběl bramborový salát a řízek. Jen ten kapr nebyl, toho tu neseženete. V Abu Zabí je hodně Evropanů, takže byla vidět i vánoční výzdoba. Arabové Vánoce pochopitelně neslaví, ale jsou v tomto ohledu tolerantní. Silvestr také nebyl z naší strany nijak bouřlivý. Sezóna vstupuje už 4. ledna do druhé poloviny,“ vyprávěl Siegl.

V Abú Zabí žiji většinou sami. Rodiny za nimi dojíždějí. „Všichni jsou zaneprázdnění, ale přiletí tak jednou za tři měsíce a třeba měsíc tu manželka zůstane se mnou. Kluci jsou na tom podobně,“ uvedl Siegl.

Hašek si vydobyl věhlas

Chovanec si telefonuje s Ivanem Haškem, občas si zavolají i s Karlem Jarolímem, působícím v Saúdské Arábii. Kvůli povinnostem se nemohli zúčastnit ani tradičních akcí na konci roku, tedy turnaje internacionálů v hale a silvestrovského derby.

„Hašan tvrdí, že máme solidní mužstvo a hlavně si podle něho stojíme dobře. Pořád tu má obrovské jméno, máme v mužstvu hráče, které vedl. Mohl by se sem vrátit kdykoliv. Jarolím má po skvělém úvodu výsledkové problémy a už mu tamní média dávají co proto. Trenéři to v téhle části světa mají opravdu těžké,“ konstatoval Siegl.

Moře nebo formule

Kromě fotbalu nabízí metropole Emirátů i další sportovní zážitky. „Teploty se tu pohybují mezi pětadvaceti a třiceti stupni, chodíme se koupat do moře,“ liboval si Siegl.

Nedávno se tam hrál i špičkově obsazený tenisový turnaj. „Bohužel jsem neviděl Berdycha. Zrovna jsme hráli proti Ittihadu a on podlehl Ferrerovi. Toho jsem pak viděl druhý den s Djokovičem. Byli jsme tu i na formuli 1 a dalších okruhových závodech,“ nabídl nefotbalové menu Siegl.

O Prezidentský pohár

Bani Jas rozhodně nepatří k největším a nejbohatším klubům, ale jeho majitelé mají stejné ambice jako ostatní. „Jsme v tabulce čtvrtí, což je oproti minulé sezóně pokrok. Nehrajeme špatně, ale nedáváme góly. Třeba se suverénem Al Ainem, který vede tabulku o sedm bodů před Al Džazírou a další dva body k dobru má na nás, jsme prohráli opravdu smolně 0:3. Důležité je, že jsme porazili Al Wasl 3:1, Dubaj 2:0 a v posledním loňském utkání Al Ittihad 2:1. Pořád jsme ve hře o přední příčky a pokračujeme i v prestižním Prezidentském poháru, i když nás teď čeká Al Ain,“ vypočítal Siegl.

Fotbal se hraje v Emirátech velmi kvalitní. „Třeba Al Ain má výborně poskládané mužstvo, gólově ho táhne Gyan Asamoah, nejlepší střelec soutěže s jednadvaceti trefami. Tady působí hodně cizinců, především kvalitních Brazilců, takže soutěž má vysokou úroveň. Domácí hráči jsou velmi snaživí, chtějí se hvězdám přiblížit. Je to velká fotbalová škola i pro nás,“ uvedl Siegl.

Hvězdý Zidane moc neodehrál

Bani Jas má také velmi kvalitní hráče. „I když nepatříme k nejbohatším klubům, zázemí a podmínky nám šejkové vytvářejí velmi kvalitní. Útok táhne Senegalec André Senghor, dispečerem zálohy je Australan Nick Carle, který často vzpomíná na společné působení s Víťou Lavičkou v Sydney. Největší hvězdou měl být Mohamed Zidane, který hrál například i za Dortmund, ale víc marodí, než hraje,“ vypočítal Siegl s tím, že v klubu chtěli i Milana Baroše, ale byl příliš drahý.

„V lednovém přestupním termínu by měly přijít nějaké posily. Uvidíme, kdo to bude,“ naznačil, že by klidně mohl přijít i český fotbalista. „V klubu se pochopitelně mluví arabsky, máme tu výborného tlumočníka, který žil v Čechách. Nám arabština zatím tolik nejde. Ledacos zvládneme anglicky,“ zakončil vyprávění Horst Siegl.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice