Hlavní obsah

Loni zazářil Tecl, zimní Tipsport liga teď čeká na novou hvězdu

Praha

Hned dvanáct prvoligových týmů se představí ve dvacetičlenném poli účastníků 16. ročníku fotbalové Tipsport zimní ligy, která naplno startuje sedmi zápasy tuto středu. Po čase se do soutěže vrací Slavia a vůbec poprvé se přihlásil ostravský Baník. Vítězství z loňského roku obhajuje Jihlava.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Prvenství v zimní lize obhajuje Jihlava, kterou loni táhl Stanislav Tecl (vpravo).

Článek

Pořadatelé mohou být spokojeni, jejich turnaje se zúčastní tři čtvrtiny prvoligových týmů. „Loni zazářil v dresu vítězné Jihlavy jakýsi neznámý Tecl – a teď je z něj nejdražší domácí posila. Třeba se nějaká taková hvězda objeví i letos. Přesně k tomu je Tipsport liga určena, k hledání nových opor a jejich testování," avizuje Lubomír Ježek, mluvčí sázkové společnosti a člen organizačního výboru turnaje.

„Jednali jsme i s našimi pohárovými zástupci. Sparta však plánuje zimní přípravu v zahraničí a Plzni se prý turnaj nehodí do koncepce. Naopak slávistický kouč Petr Rada zájem projevil a také Baník hned po první schůzce svůj start potvrdil," vysvětluje ředitel turnaje Lukáš Tuček, bývalý mluvčí reprezentace.

Turnaj se bude hrát ve čtyřech skupinách, jejichž vítězové postoupí do závěrečného Final Four (víkend 26.–27. ledna v Berouně). Pro nejlepší týmy je připravena celková prémie půl miliónu, z toho vítěz získá 250 tisíc korun. „Díky pořadatelství Karviné se poprvé dostáváme i na severní Moravu. Zásadní změnou je, že i nepostupující týmy sehrají během posledního víkendu zápasy podle umístění. Všem klubům tak garantujeme pět utkání a pevnou termínovou listinu," poukazuje Ježek.

Průběh turnaje rozeberou i televizní studia

Zatímco v minulosti se turnaj hrál i na Slovensku, tentokrát se bez zahraničních účastníků obejde. „Jednali jsme s Ružomberokem, Čadcou, Trnavou a Žilinou, ale nakonec jejich funkcionáři vždy odpověděli, že nepřijedou. Vzhledem k poloze jsme pak neoslovovali německé kluby," říká Tuček.

Turnaj bude monitorovat televizní stanice ČT Sport. „Myslím, že letošní ročník bude zpravodajsky nejvíce pokryt. Novinkou jsou nedělní studia po vzoru Gambrinus ligy a pořadu Dohráno," vyzdvihl Ježek.

Patronem je znovu Jiří Rosický, otec kapitána reprezentace Tomáše Rosického. „Pro toho, kdo se nemůže připravovat v teple, je umělá tráva v zimě ideální přípravou. Za nás jsme hrávali na škváře Tatrovky Smíchov, kde bylo hřiště buď v mrazech tvrdé jako beton, nebo jsme se při oblevě naopak bořili dvacet centimetrů do bahna," usmívá se bývalý sparťan.

Tipsport zimní liga 2013
Skupina A (Praha-Eden): Slavia, Teplice, Liberec, Jablonec, Bohemians 1905.
Skupina B (Beroun): České Budějovice, Hradec Králové, Dukla, Viktoria Žižkov, Táborsko.
Skupina C (Brno): Brno, Jihlava, Slovácko, Zlín, Znojmo.
Skupina D (Karviná): Baník Ostrava, Olomouc, Karviná, Frýdek-Místek, Orlová.

Reklama