Hlavní obsah

Ve finále fotbalové Tipsport ligy se utkají Slavia a Olomouc

Beroun

Finalisty šestnáctého ročníku zimní Tipsport ligy jsou fotbalisté Slavie Praha a Sigmy Olomouc. Pražané, kteří útočí na svůj třetí triumf v historii turnaje a první od roku 2004, v sobotním semifinále porazili Hradec Králové 3:2. Vítěz turnaje z roku 2011 Sigma přehrála obhájce trofeje Jihlavu 3:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Fenin v dresu pražské Slavie.

Článek

Slavia byla zejména v první půli lepším týmem. Jako první potrestal chybu Hájka Mičola, vedení pak potvrdil Juhar z penalty za faul na Kisela. Po změně stran se poprvé ve slávistickém dresu prosadil Fenin, který se nechal nastřelit gólmanem Koubkem a následně dorazil míč do prázdné branky.

"Jsem rád, že se prosadil. Je to pro něj pozitivní. Stále ale platí, že na sobě musí hodně pracovat," řekl trenér Slavie Petr Rada.

Hradec však nesložil zbraně. Nejprve Fukal po centru z přímého kopu hlavou snížil a bývalý reprezentační stoper se postaral i o druhý gól, když skóroval zblízka ve skluzu. Slavia už ale výhru uhájila.

"Dostali jsme dva zbytečné góly a museli se o výhru strachovat, to mě mrzí. Bylo to ale dobré utkání s hodně góly. Škoda, že jsme v první půli neměli lepší produktivitu," uvedl Rada. "Mě těší, že jsme dokázali výsledek zkorigovat. Nedostatků bylo ale hodně, zejména v obraně, kde nás několika dobrými zákroky podržel od větší porážky brankář Koubek. Zas si to ale vybral tou chybou před třetím gólem Slavie," doplnil hradecký kouč Jiří Plíšek.

Olomouc se v souboji dvou posledních vítězů Tipsport ligy od začátku prosazovala kombinačním fotbalem a i na zmrzlém terénu se snažila hrát po zemi. Do vedení ji poslal Doležal, poté co se míč se štěstím dostal za přispění tyče do branky.

Vedení pak potvrdil stoper Šindelář. Jihlava ještě do poločasu snížila zásluhou Marka a ve druhé půli sahala po vyrovnání. Definitivní rozhodnutí přinesl brejk střídajícího Petra.

"Jsem rád, že jsme to zvládli kvalitně i po náročném programu, na takovém terénu a po ranním přesunu vlakem z Olomouce," řekl trenér Roman Pivarník, který má šanci vyhrát soutěž podruhé za sebou, poté co loni slavil s Jihlavou. "Přípravu nepřeceňuji. Někdy to vyjde, mně jako trenérovi to teď vyšlo dvakrát po sobě. Uvidíme, co v neděli proti Slavii," dodal.

Kouče Jihlavy Františka Komňackého mrzelo, že se soupeř s náročným terénem vypořádal lépe. "Olomouc vyhrála zaslouženě. Měla lepší pohyb a byla silnější v kombinaci. Zápas nám ukázal, že máme na čem před jarem pracovat," řekl. Jeho tým má podle něj problém zejména v útoku, odkud odešel Stanislav Tecl do Plzně. "Z hráčů, které jsme v útoku zkoušeli, nám tu zůstali mladíci Vaněček s Vašíčkem, kteří mají potenciál. Hledáme ještě jednoho útočníka, ale uvidíme, jestli se to podaří zrealizovat," dodal.

Finále je na programu v neděli od 11:25 v Berouně.

Semifinále zimní fotbalové Tipsport liga (hráno 2x40 minut)
Slavia - Hradec Králové 3:2 (2:0)
Branky: 11. Mičola, 33. Juhar z pen., 42. Fenin - 59. a 69. Fukal. Rozhodčí: Vlasjuk.
Slavia:
I. poločas: Čontofalský - Dostál, Bortel, Hubáček, Juhar - Zmrhal, Gecov - Mičola, Kisel, Hůrka - Škoda.
II. poločas: Rakovan - Nitrianský, Kolařík, Dobrotka, Čonka - Jarolím, Petrák - Hrubý (80. Čepelák), Červenka, Tusljak - Fenin. Trenér: Rada.
Hradec:
Koubek - Holeš, Jánošík, Fukal, Hájek - Štěpán, Šisler, Strnad, Harba, Tomášek (50. Zelený) - Voltr (50. Halilovič). Trenér: Plíšek.
Jihlava - Sigma Olomouc 1:3 (1:2)
Branky: 43. Marek - 18. Doležal, 31. Šindelář, 80. Petr. Rozhodčí: Houdek.
Jihlava:
I. poločas: Hanuš - Obert, Tlustý, Gavrič, Josl - Marek, Karlík - Kliment, Kučera, Tomeček - Vašíček.
II. poločas: Blažek - Da Silva, Kopic, Šourek, Josl - Masopust, Leibl, Karlík, Kosak - Jungr - Vaněček. Trenér: Komňacký.
Olomouc:
Zlámal - Sukup (62. Hála), Dreksa, Šindelář, Vepřek - Hořava, Plšek - Schulmeister, Pospíšil (85. Koutný), Navrátil (69. Javůrek) - Doležal (71. Petr). Trenér: Pivarník.
O umístění:
Orlová - Frýdek-Místek 0:1 (0:1)
Branka: 22. Mozol

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň