Hlavní obsah

Eusebio a Karembeu gratulovali Slavii a shodli se: Nejlepší je Messi!

Praha
Aktualizováno

Na oslavy 120. výročí založení Slavie vyslala UEFA jako svoje ambasadory dvě fotbalové legendy. Portugalského útočníka Eusebia da Silvu Ferreiru a francouzského záložníka Christiana Karembeua. Ti pražskému celku také gratulovali na sobotním slavnostním večeru na Pražském hradě.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalí fotbalisté Eusébio (vlevo) a Christian Karembeu se zúčastnili oslav 120. výročí založení Slavie.

Článek

Eusebio přiznal, že Slavii sice moc nezná, ale ví, že si vedla velmi dobře v Poháru UEFA. „Samozřejmě znám jméno kanonýra Josefa Bicana, ale nikdy jsme se osobně nesetkali. V Česku mám hodně přátel. Tím největším je Josef Masopust. Hráli jsme proti sobě i spolu v různých výběrech. Vždycky se na něj těším. Když se setkáme, obejmeme se jako děti a popřejeme si, abychom se mohli ještě potkat," říkal na setkání s novináři držitel Zlatého míče 1965 Eusebio, který v pátek oslavil 71. narozeniny.

Fotbal nepotřebuje slova

Eusebio už chodí o hůlce. Bylo sympatické, když sestupoval se schodů, pomáhal mu Karembeu. Loni na evropském šampionátu jej postihla mozková příhoda, nyní už se cítí lépe. „Nemohu být bez fotbalu, pořád pracuji pro svoji Benfiku a jsem rád, když mohu pomoci," vyprávěl Eusebio.

Když přišla řeč na to, jakým jazykem si s Masopustem povídá, jen se usmál: „Fotbal nepotřebuje slova, ani jazyky - češtinu, portugalštinu, němčinu... Fotbalovým jazykem je míč. Josef umí trochu španělsky, tak  se domluvíme. Kolikrát v různých výběrech se sejdou fotbalisté z různých zemí i kontinentů a vede je trenér, který je také odjinud. A vždycky jsme se domluvili."

Nejvíc se těšil na Šmicra

Dvaačtyřicetiletý Christian Karembeu má s českým fotbalem mnohem větší zkušenosti. „Znám Vladimíra Šmicra, na kterého se velice těším, ale také Patrika Bergra, Pavla Kuku a Karla Poborského. Ale proti české reprezentaci jsem nehrál. Byl jsem na lavičce. Český fotbal má hodně talentovaných hráčů. Jen pro trenéra reprezentace je to těžší, protože jich má hodně v zahraničí," vyprávěl mistr světa a Evropy s Francií a dvojnásobný vítěz Ligy mistrů s Realem Madrid.

Karembeu, bývalý manžel slovenské modelky Adriany Sklenaříkové, pracuje pro UEFA a pro kamaráda Arséna Wengera občas hledá nové hráče. „Nejsem skaut Arsenalu, je to práce občasná a zcela nezištná. Ve fotbale chci dál působit, ale zatím nejsem rozhodnutý, jestli jako trenér nebo manažer," přiznal.

CR7 až druhý...

Karembeu považuje éru v Realu Madrid za svoji nejlepší v kariéře. „Momentálně se Realu tolik nedaří, ale já věřím, že se zase vrátí na vrchol. Na to doplácí i Cristiano Ronaldo, který také není v optimální formě. Mám k němu blízko, ale když se mne ptáte, kdo je lepší, jestli on, nebo Lionel Messi, pak je odpověď jasná: Messi!"

Také Eusebio má jasno o tom, kdo je momentálně nejlepší fotbalista planety. „Cristiano Ronaldo je výborný profesionál, skvělý hráč, ale Messi je prostě super! Kdo získal Zlatý míč? Messi! Tak je nejlepší," pravil s úsměvem legendární útočník.

Reklama

Související témata: