Hlavní obsah

Soud musí znovu řešit pokutu, kterou dala disciplinárka šéfovi Bohemians Praha Kaprovi

Městský soud v Praze musí znovu řešit pokutu 300.000 korun, kterou disciplinární komise fotbalového svazu v roce 2010 uložila funkcionáři Bohemians Praha Karlu Kaprovi. Nejvyšší soud (NS) nařídil nové projednání Kaprovy žaloby, poslední verdikt je prý nepřezkoumatelný.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Šéf střížkovských Bohemians Praha Karel Kapr.

Článek

Kapr dostal pokutu od disciplinární komise tehdejšího Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) za dvě údajná provinění. Jednak dal svému týmu pokyn, aby nenastoupil k utkání se znesvářeným klubem Bohemians 1905, jednak prý nedodal důkazy k údajné úplatkářské aféře mezi Bohemians Praha a Sigmou Olomouc. Disciplinárka Kaprovi také na dva roky zakázala činnost.

Následovalo ovšem zmatečné rozhodování Odvolací a revizní komise ČMFS. Komise nejprve rozhodnutí disciplinárky zrušila a řízení zastavila. Na dalším zasedání ale svůj postup označila za neplatný a poté pokutu i zákaz činnosti Kaprovi potvrdila. Kapr neuspěl ani s následnou žalobou.

Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu se Městský soud v Praze nedostatečně zabýval postupem odvolací a revizní komise, což nyní musí napravit. Musí analyzovat interní normy svazu, zejména tehdejší odvolací a přezkumný řád. "Je otázkou, zda byl orgán ČMFS oprávněn prohlásit za právně neúčinný akt téhož orgánu časově předcházející," stojí v rozsudku Nejvyššího soudu.

Údajná korupční kauza Bohemians Praha a Sigmy Olomouc zaměstnávala disciplinárku řadu měsíců. Bohemians Praha dostali pokutu šest miliónů korun a přišli o 15 bodů, Olomouc ztratila v ligové tabulce devět bodů a musela zaplatit čtyři milióny.

Případem se zabývá také justice. Olomoucký okresní soud loni zprostil obžaloby čtyři aktéry kauzy: olomouckého brankáře Petra Drobisze, obžalovaného z podplácení, někdejší hráče střížkovského týmu Miroslava Obermajera, Davida Zoubka a funkcionáře Kapra, kteří podle obžaloby úplatek přijali. Státní zástupce se však odvolal.

Aféra se vleče tři roky

Aféru rozpoutal Kapr v březnu 2010. Prohlásil, že v květnu 2009 před prvoligovým zápasem Bohemians Praha s Olomoucí nabídl Drobisz jeho hráčům úplatek 300.000 korun. Kapr prý fotbalistům poradil, aby úplatek převzali s tím, že pak pokus o uplácení oznámí policii. To však udělal až po několika měsících. Olomouc si díky výhře 3:0 zajistila účast v Evropské lize.

Reklama

Související témata: