Hlavní obsah

Fotbalistovi v Jižní Americe hrozí za falšování dokladů vězení

Mladému fotbalistovi hrozí vězení za údajné falšování dokladů kvůli startu na mistrovství Jižní Ameriky hráčů do 20 let. Podle agentury Reuters se při turnaji ukázalo, že sedmnáctiletý peruánský obránce Max Barrios je ve skutečnosti pětadvacetiletý Ekvádorec Juan Carlos Espinosa Mercado.

Foto: Walter Moreno, ČTK/AP

Max Barrios v dresu Peru (vpravo), který je ale ve skutečnosti pětadvacetiletý Ekvádorec Juan Carlos Espinosa Mercado.

Článek

"Pokud bude usvědčen, půjde do vězení na sedm až deset let," prohlásil státní žalobce Jose Pelaez s tím, že vyšetřován je i hráčův údajný otec Angel Barrios. Případem se kromě úřadů navíc zabývají peruánský a ekvádorský svaz a Jihoamerická fotbalová federace CONMEBOL.

Barrios byl z podvodu obviněn před měsícem po vzájemném utkání Peru s Ekvádorem na šampionátu hráčů do 20 let, ve kterém byl vyloučen. Tehdy ho poznali ekvádorští hráči a jako pětadvacetiletého Espinosu Mercada ho identifikoval prezident ekvádorského klubu Liga de Loja, kde fotbalista do roku 2010 hrál.

"Je to on, jsem si stoprocentně jistý, hrál za nás. V registračním průkazu měl rok narození 1987, takže mu teď je pětadvacet," prohlásil Jaime Villavicenio.

Barrios kvůli aféře ztratil smlouvu v celku Juan Aurich, kam přišel před rokem. Peruánské úřady mu zrušily všechny doklady včetně rodného listu, podle kterého se měl narodit v roce 1995 v Sullaně. Podle ekvádorských úřadů se však Barrios narodil v roce 1987 v Machale.

Hráčův otec přiznal, že syn skutečně přišel na svět v Ekvádoru, trvá však na tom, že je mu sedmnáct. "Neudělal nic špatného, má prostě dvě občanství a rozhodl se hrát za Peru. Teď pořád pláče a chce skončit s fotbalem," prohlásil Angel Barrios.

Reklama