Hlavní obsah

Držte se co nejdál od naší svaté země, opřel se Džeko ostře do krajanů, kteří upřednostnili Švýcarsko

Sarajevo

Edin Džeko, elitní útočník Manchesteru City, tvrdě zkritizoval Izeta Hajroviče a Harise Seferoviče za to, že upřednostnili dres švýcarského národního týmu před reprezentačním výběrem země svých otců. Bývalý hráč Teplic se naopak hrdě hlásí k rodné Bosně a Hercegovině a s 26 góly je nejlepším kanonýrem v historii její fotbalové reprezentace.

Foto: Phil Noble, Reuters

Edin Džeko v dresu Manchesteru City se raduje z gólu v utkání Premier League proti Liverpoolu.

Článek
Fotogalerie

„Tihle dva ´Švýcaři´ by se měli držet co nejdál od naší svaté země," uvedl Džeko na Twitteru, kde navíc vystavil srdce ve žlutomodré kombinaci bosenské vlajky s bílými hvězdami.

Jako příklad oddanosti své vlasti naopak vyzdvihl záložníka Senada Luliče, který během války v bývalé Jugoslávii přesídlil s rodiči do Švýcarska a oblékal dres Bellinzony, Young Boys Bern či Grasshopper Curych. Současný spoluhráč Libora Kozáka v římském Laziu stále hájí barvy reprezentace Bosny a Hercegoviny. „To je opravdový Bosňan," napsal na jeho adresu Džeko.

Jednadvacetiletý Seferovič, jenž se stal v roce 2009 se švýcarským celkem mistrem světa do 17 let, i o rok mladší Hajrovič odcestovali s kádrem země Helvétského kříže ke středečnímu přátelskému zápasu do Řecka (0:0). Starší ze dvojice si ale zahrál jen závěrečných 20 minut zápasu a Hajrovič, jehož kouč Ottmar Hitzfeld povolal dodatečně místo zraněného Derdiyoka, nedostal šanci vůbec.

Pro Seferoviče ani Hajroviče ale nejsou brány do bosenské reprezentace zavřené, protože ještě za Švýcarsko neodehráli žádný soutěžní zápas (např. v kvalifikaci). Otázkou však zůstává, zda budou mít po Džekově výpadu chuť se k výběru trenéra Safeta Sušiče připojit, píše na své internetové verzi švýcarský deník Blick.

Reprezentace Bosny a Hercegoviny změřila ve stejný den síly se Slovinskem a s Džekem na hrotu zvítězila přesvědčivě 3:0.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články