Hlavní obsah

Neymar a světová hvězda? Vždyť netrefí vrata od stodoly, diví se v Anglii Brazilcově slávě

Londýn

Měl být hlavní hvězdou večera a ukázat, proč je momentálně možná nejžádanějším „zbožím“ na fotbalovém trhu. Na Brazilce Neymara má políčeno řada špičkových evropských klubů, byť jeho přestupní cena je odhadována na 50 miliónů liber, tedy zhruba miliardu a půl českých korun. Jenže v londýnském Wembley nezanechal v přátelském duelu s Anglií (2:1 pro domácí) zrovna hvězdný dojem, a tak se v ostrovních médiích hojně rozebírá, zda není zázračný mladík ze Santosu přeceňován.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Brazilec Neymar v Anglii rozhodně nenadchl.

Článek

Nejrazantnější kritiku sklidil jedenadvacetiletý talent v bulvárnějším listu Daily Mail. „Je to nejžádanější muž světového fotbalu. Jak to ale, že ho ve Wembley Gary Cahill strčil do kapsy? Jak to, že ho přesprintoval a přetlačil Tom Cleverly poté, co Joe Hart chytil Ronaldinhovi penaltu?" ptá se list.

Připomněl také mladíkovo selhání z 36. minuty zápasu, kdy ho parádně našel na vzdálenější tyči Oscar, jenže nikým neatakovaný Neymar střelu ve skluzu z bezprostřední blízkosti vůbec nezvládl.

„Je hezké nechat se strhávat jeho parádními kousky a triky v dresu Santosu v brazilské lize, kde se ale nad bráněním ohrnuje nos a osobní souboje jsou skoro zakázané. Každopádně ve vyhecované atmosféře ve Wembley proti Anglii propadl. Netrefil by ani vrata od stodoly," pokračoval nekompromisně Daily Mail.

Rooney v jeho věku dosáhl víc

Připomněl také fakt, že není divu, že Neymar do Evropy nijak nespěchá, protože už nyní vydělává dvojnásobek, než třeba Theo Walcott.

Brazilskou vycházející hvězdu nijak nešetří ani seriózní The Guardian.  „Například Rooney v jeho věku toho dosáhl mnohem více a na větším fóru. Ve středu na hřišti mnohem více zářil jiný jedenadvacetiletý borec, Jack Wilshere. Jeho nápadité přihrávky ve stísněném prostoru přitáhly pozornost, a to nejenom při přihrávce na začátku Rooneyho gólové akce. A ten Neymarův výpad po Oscarově pasu z 36. minuty, to bylo hodně nevyzrálé," kárá Brazilce prestižní list v komentáři.

Britská verze serveru goal.com zase píše, že „Neymar byl po většinu zápasu mimo tempo. Hned prvním dotekem s míčem se dostal psychicky dolů, jeho reakce byly pomalé a zakončení dost diskutabilní."

Server nicméně připomíná, že slabší forma a kondice opěvované hvězdičky může být následek menší rozehranosti, protože brazilská soutěž má od prosince přestávku. Každopádně svým vystoupením ve Wembley prý Neymar přidal munici svým kritikům a zpochybnil svoje schopnosti stát se prvotřídní hvězdou i v Evropě.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín