Hlavní obsah

Koller střílí góly dál. Rodí se v plážovém fotbale nový reprezentant?

Praha

Nejlepší střelec v historii české reprezentace Jan Koller si podruhé v životě vyzkoušel plážový fotbal. Devětatřicetiletý bývalý útočník v premiéře za BS Bohemians 1905 přispěl brankou k výhře 5:1 nad slovenským Artfulem BSC Bratislava v halovém turnaji v pražských Záběhlicích. Mohl by snad v budoucnu reprezentovat Česko v novém sportovním odvětví? "Nejprve do toho musím pořádně proniknout. Pak se uvidí," pravil s úsměvem vytáhlý útočník s přezdívkou "Dino".

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kanonýr Jan Koller v palebném postavení.

Článek
Fotogalerie

"Jsem rád, že jsem ten gól vstřelil. Byl jsem před tím zápasem trošku nervózní, přece jenom je to pro mě úplně jiný sport. Sice se jedná o fotbal, ale jsou tam zcela jiné věci než v normálním fotbale," řekl novinářům bývalý hráč Sparty Praha, Lokerenu, Anderlechtu, Dortmundu nebo Monaka.

S plážovým fotbalem dosud neměl velké zkušenosti. "Hrál jsem to vlastně jenom jednou - minulý rok ve Francii, kde mě to chytlo. Teď se konečně naskytla příležitost si zahrát tady. Je to zpestření a něco nového," uvedl Koller, jenž ukončil profesionální kariéru v roce 2011.

Na městské pláži v Monaku prý jde hrát jen volejbal, takže plážový fotbal je pro něj stále neznámým teritoriem. "Samozřejmě vůbec neznám taktické věci, takže jsem přijel dřív, abych stačil vstřebat vše, co mi spoluhráči řekli: kde stát, nějaké signály... Snad jsem to plnil," řekl autor rekordních 55 reprezentačních branek.

Největším rozdílem je podle něj pochopitelně terén: "U fotbalu jsem zvyklý, že míč neskáče, že si ho držíte u nohou a přihrávky jdou po zemi. I pohyb na písku je komplikovanější, hraje se na boso, což je také znát, protože cit není takový jako s kopačkami," vysvětlil.

Do národního týmu nespěchá

Do národního mužstva plážového fotbalu prý zatím nespěchá. "Tento turnaj je zkouška, jestli na to vůbec budu mít, takže se k tomu ještě nedá nic říct. Zatím si tenhle sport musím pořádně osahat a pak se uvidí," konstatoval.

V Monaku se od nového roku vrátil ke studiím. "Chodím do školy, abych zlepšil francouzštinu a mohl tam pak popřípadě něco dělat," prozradil Koller. "Začal jsem teď od ledna a mám to až do července. Baví mě to, můj největší problém je asi mluvení, v němž se chci nejvíce zdokonalit," doplnil vytáhlý útočník.

Kvůli intenzivnímu studiu odložil i jarní start v dresu Smetanovy Lhoty, kde už loni hrál okresní přebor. "Bohužel teď tu půlsezónu vynechám kvůli škole, ale když se naskytne příležitost, tak pak od podzimu zase budu pokračovat," uvedl.

Stále sleduje výkony české reprezentace, za kterou odehrál poslední zápas v září 2009. "Teď jsem bohužel neviděl zápas s Tureckem, ale slyšel jsem, že hráli kluci dobře první poločas. Vidím to pozitivně, teď se tam vyskytují noví, nadějní hráči, kteří by to mohli někam dotáhnout a reprezentaci pomoct," dodal účastník mistrovství světa 2006 a evropských šampionátů z let 2000, 2004 a 2008.

Na mezinárodním turnaji, který potrvá tři dny do neděle, se představí osm účastníků rozdělených do dvou skupin. Vedle BS Bohemians 1905 bude české barvy reprezentovat ještě Plzeň Team. Ze zahraničí přijaly pozvání švýcarský Grasshopper Club Curych, polský ETA-Zaglebie Dabrowa Górnicza, maďarský Goldwin Pluss, slovenský Artful BSC Bratislava a dva německé celky BeachKick Berlín a MSC Ibbenbüren.

Finále je na programu v neděli od 12 hodin v záběhlickém sportovním areálu Hamr.

Reklama

Související témata: