Hlavní obsah

Na policii bude, aby v případě incidentů přerušila či dokonce ukončila fotbalový zápas

Praha
Aktualizováno

Nic nového, natož pak převratného nově parafovaná smlouva mezi českým fotbalem a policií neobsahuje. „Vychytali jsme dětské nemoci a zpřesnili podmínky, které policie vyžaduje od pořadatelů fotbalových zápasů,“ přitakal po podpisu smlouvy policejní prezident Martin Červíček. Kvitoval ovšem, že poslední slovo při označování rizikovosti zápasů bude mít právě policie. „I v minulosti jsme se ale až na výjimky s kluby vždy domluvili.“

Foto: Petr Horník, Právo

Policisté dohlíží na fotbalové fanoušky.

Článek

Pravdou je, že spolupráce mezi fotbalem a policií fungovala i v minulosti. „Za poslední léta se nám podařilo snížit trestnou činnost na stadiónech. Od pohárového finále v Jihlavě nedošlo na stadiónech k žádnému závažnému incidentu," liboval si i první muž českého fotbalu Miroslav Pelta.

„V loňském roce jsme nasadili na fotbalové zápasy na čtyřicet tisíc policistů. Pět set fanoušků bylo pro nejrůznější incidenty předvedeno, neboť jsme registrovali v souvislosti s výtržnostmi a násilím přes sto trestných činů," vyčísloval náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel.

Smlouva se týká i pohárových a reprezentačních duelů

Několik novinek či spíše upřesnění nová smlouva přece jen obsahuje. „Pořadatel je dál odpovědný za bezpečnost na stadiónu v době utkání. Pokud v průběhu zápasu ale dojde k porušení či incidentům, které pořadatelé nezvládnou, může policie zasáhnout a nově ho přerušit či ukončit," připomínal Červíček a potvrdil, že smlouva se dotýká nejen ligových, ale i pohárových a mezistátních střetnutí.

Policie bude pochopitelně vyhodnocovat i rizikovost jednotlivých zápasů. „Ale tím nesnímáme odpovědnost z pořadatele. Teprve pokud nesplní podmínky a fanouškům by hrozilo reálné nebezpečí, může policie rozhodnout o zrušení utkání," připomněl Kužel.

Posun nastal i v tom, že policie bude mít možnost důkladně zkoumat a vyhodnocovat splnění licenčních podmínek na jednotlivých stadiónech i to, nakolik jsou dodržovány. „Jde jak třeba o kamerové systémy, tak i o patřičné proškolení pořadatelské služby," pravil Červíček.

„Dohoda vychází z celoevropského trendu, neboť se ukazuje jako nezbytné mít přímou spolupráci mezi pořadatelem a policií zakotvenou ve psané formě," pochvaloval si předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta, že došlo k dalšímu posunu a bezpečnost na fotbalových stadiónech by se měla zvýšit.

Reklama