Hlavní obsah

Nigérie - Burkina Faso 1:0Nigérie potřetí v historii vyhrála mistrovství Afriky ve fotbale

Fotbalisté Nigérie po 19 letech a potřetí v historii vyhráli mistrovství Afriky. Ve finále v Johannesburgu zvítězili 1:0 nad překvapením turnaje Burkinou Faso, která druhým místem dosáhla na nejlepší umístění v historii. Nigérie si výhrou zajistila prémii ve výši 1,5 miliónu dolarů (asi 28 miliónů korun) a také účast na Poháru FIFA, který se koná v červnu v Brazílii. Nejlepším hráčem turnaje byl zvolen Jonathan Pitroipa z Burkiny Faso.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Nigerijský Victor Moses (uprostřed) v souboji s obranou Burkiny Faso.

Článek

Triumf "Super Orlů" zároveň znamená, že její trenér Stephen Keshi dokázal jako teprve druhý v historii šampionát vyhrát v roli trenéra i hráče. Jako fotbalista byl v roce 1994 u dosud posledního triumfu Nigérie. Před ním se to povedlo jen Egypťanovi Mahmúdovi El Gucharímu, který slavil titul v roce 1959 jako hráč a o 39 let později jako trenér. Keshi také ukončil dvacetileté čekání černošských trenérů na prvenství v turnaji.

Nigérie přitom do finále nemohla nasadit svou největší ofenzivní hvězdu Emmanuel Emenikeho. Útočníka Spartaku Moskva do hry nepustilo svalové zranění ze semifinále a nemohl tak rozšířit svou sbírku čtyř branek. I tak se ale spolu s Wakaso Mubarakem z Ghany stal nejlepším střelcem turnaje.

Ve finále ho však nahradil záložník Sunday Mba, který ve 40. minutě předvedl ekvilibristiku s míčem. Nejprve si zpracoval odražený balon, přehodil si obránce a střelou z voleje zařídil jediný gól.

Nigerijci pak měli hned několik nadějných brejků, ale gól z nich nevytěžili. Burkina Faso však nedokázala odpovědět a podruhé na turnaji vyšla gólově naprázdno.

Pro Nigerijce jde o velký návrat na africký trůn. Po propadáku na MS 2010 a následném zásahu vlády procházel národní tým velkou transformací. Důsledkem toho nepostoupila Nigérie ani na minulý africký šampionát.

Finále mistrovství Afriky ve fotbale:
Nigérie - Burkina Faso 1:0 (1:0)
Branky: 40. Mba. Rozhodčí: Haimúdí (Alžír.).
Nigérie: Enyeama - Echiejile (67. Oshaniwa), Omeruo, Oboabona, Ambrose - Onanzi, Obi Mikel, Mba (88. Yobo), Moses - Ideye, Uche (53. Musa). Trenér: Keshi.
Burkina Faso: D. Diakite - Koffi, B. Kone, K. Koulibaly (84. Dagano), Panandetiguiri - D. Kone (90. A. Traoré), Kabore, Rouamba (65. Sanou), Nakoulma, Pitroipa - Bance. Trenér: Put.
Nejlepší střelci mistrovství Afriky ve fotbale:
4 - Mubarak Wakaso (Ghana), Emmanuel Emenike (Nigérie),
3 - Alain Traoré,
2 - Jonathan Pitroipa (oba Burkina Faso), Dieumerci Mbokani (Kongo), Gervinho, Yaya Touré (oba Pobřeží slonoviny), Seydou Keita (Mali), Victor Moses, Sunday Mba (oba Nigérie), Siyabonga Sangweni (JAR).

Reklama

Související témata: