Hlavní obsah

Žádné sporné góly. Na MS v Brazílii budou brankovou čáru hlídat technologie, potvrdila FIFA

Už žádné sporné góly. Na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii bude využita technologie na hlídání brankové čáry, což v úterý oficiálně potvrdilo vedení světové fotbalové federace FIFA. Zároveň vyzvala další výrobce k podání nabídek. Dosud jsou schváleny systémy Hawk-Eye (Jestřábí oko) a GoalRef, které již byly odzkoušeny na prosincovém mistrovství světa klubů. Který ze systémů bude použit, se rozhodne v dubnu.

Foto: ČTK/AP

Plakát fotbalového MS 2014

Článek

"Po úspěšném zavedení brankové technologie na mistrovství světa klubů se FIFA rozhodla použít technologie i na letošním Konfederačním poháru a na mistrovství světa 2014," stojí v prohlášení FIFA. "Cílem je úspěšně nainstalovat a vyzkoušet systém na všech stadionech turnaje, aby měli rozhodčí naši maximální podporu."

Debatu o zavedení technologií do fotbalu rozvířil především případ ze světového šampionátu v JAR 2010, na němž v utkání Anglie s Německem dal Frank Lampard regulérní branku. Míč se však zpoza čáry odrazil zpět do hřiště a pokračovalo se ve hře, aniž byl gól uznán. Anglie následně vypadla.

S přibývajícími případy nakonec pravidlová komise IFAB schválila zavedení technologií na brankové čáře loni v červenci. V říjnu pak dostaly licenci od FIFA společnosti GoalRef, která využívá čip v míči, a videosystém Hawk-Eye (Jestřábí oko) používaný už v tenisu či kriketu. Oba mají jen poradní funkci, definitivní rozhodnutí, zda gól platí, či nikoli, je nadále na sudích.

Reklama

Související témata: