Hlavní obsah

Pelta reaguje na varování UEFA: Pochybnosti ze Švýcarska jsme už rozptýlili

Praha

Na varování, které do Prahy nedávno dorazilo ze sídla UEFA a jež se týkalo korupčních kauz v českém fotbale, předseda Miroslav Pelta odpověděl. Kroky, které podnikl on a jeho strahovské vedení v prvních měsících letošního roku vůči disciplinární komisi, prý vysvětlil přímo do švýcarského Nyonu.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta je přesvědčen, že jeho vysvětlení na varování UEFA bude dostačující.

Článek
Fotogalerie

„Nepředpokládám, že bychom měli s UEFA nějaký problém, nečekáme ani nějakou další reakci," nechal se slyšet poté, co ze Strahova odešel dopis reagující na připomínky UEFA k zastavení disciplinární kauzy rozpoutané loni v září majitelem fotbalové Sparty Danielem Křetínským i verdikt, že se český fotbalový tribunál bude napříště zabývat případy korupce až poté, co skončí šetření policie.

Jako reakce na zmiňovanou kauzu přišel na Strahov přípis, v němž právní oddělení v Nyonu sděluje svůj postoj ke korupčním kauzám v českém fotbale a ke korupci obecně.

V dopise se mimo jiné uvádí, že na jedné straně sice UEFA aktivitu spolupracovat na korupci a manipulaci s výsledky zápasů s policií či státními orgány vítá a nemá rozhodně nic proti tomu, aby strahovský fotbalový tribunál využíval materiálů nashromážděných policií, současně ale varuje... Pokud by totiž česká disciplinárka přestala korupci stíhat jen proto, že odpovědnost převedlo vedení fotbalu na policii, šlo by o postup neslučitelný s politikou nulové tolerance, kterou zastává UEFA.

Pelta: Disciplinárka zůstane nezávislá

„UEFA nás jen upozorňuje na možné střety a předpokládá, že asociace postupuje tak, že k nim nedojde. Proto ve své odpovědi zasíláme UEFA vysvětlení, ve kterém ubezpečujeme, že respektujeme nezávislé fungování disciplinární komise, což je vyjádřeno ve stanovách a v disciplinárním řádu asociace," reaguje na přípis ze Švýcarska předseda Miroslav Pelta, podle něhož se začne strahovský fotbalový tribunál případy zavánějícími korupcí zabývat hned, jakmile policie ukončí šetření. Tedy ve většině případů v horizontu tří měsíců...

I připomínka z Nyonu, že sportovní disciplinární řízení nemohou a nesmí být závislé na výsledcích stíhání orgány činnými v trestním řízení a není možno čekat až na vynesení rozsudku civilním soudem, je podle ujištění ze Strahova rozptýlena.

Na verdikt soudu se čekat nebude

„Disciplinární komise nemusí čekat na pravomocné rozhodnutí soudu, chceme prostě využít prostředků, jež má k dispozici policie k zjištění důkazů. To proto, abychom se vyhnuli možnému nebezpečí žalob na náhradu škody," interpretuje generální sekretář Rudolf Řepka obsah dopisu, který ze Strahova odešel a v němž je UEFA ujištěna, že se na rozsudky civilních soudů v korupčních kauzách čekat nebude.

„Nechceme komplikovat a protahovat disciplinární řízení, ale právě naopak," ubezpečuje český fotbal orgány UEFA, že se řešení korupčních kauz nepotáhne řadu let, jak také zaznělo v diskuzích po lednových a únorových jednáních výkonného výboru, který schválil dodatky k disciplinárnímu řádu.

I na jednání s vládou dojde

„Samozřejmě že náměty a doporučení obsažené v dopise UEFA využije Legislativní rada fotbalové asociace při přípravě nového disciplinárního řádu i při jednání s politickými orgány státu," reaguje strahovské vedení na návrh UEFA, aby asociace zahájila jednání s vládou o tom, aby také v České republice byla do trestního zákoníku zavedena manipulace s výsledky zápasů jako specifický trestný čin. Podobné ustanovení v něm totiž chybí.

„Do jednání samo sebou vstoupíme, jde však o běh na dlouhou trať," přitakává mluvčí strahovského vedení Jaroslav Kolář.

K posunu došlo, kvituje Haindlová

A resumé přípisu ze sídla UEFA ve švýcarském Nyonu strahovskému vedení? „UEFA podpořila náš záměr zintenzivnit spolupráci s policií, ale upozornila na to, že novela disciplinárního řádu nesmí vést k tomu, aby případy ovlivňování zápasů zůstaly neobjasněny. Naše fotbalová asociace tak na základě vyžádaného stanoviska dále vyčká závěrů policie a poté se bude případem opět zabývat na půdě fotbalové. A hlavně - pro potenciální další případy nezbavuje své orgány pravomocí šetřit případy ovlivňování zápasů," kvituje předsedkyně Odvolací a revizní komise FAČR Markéta Haindlová, kterou vyzýval ještě před nedávnem Pelta k rezignaci, že k jistému posunu došlo.

„Pochopitelně že ve zcela evidentních a prokazatelných případech korupce nebude disciplinární komise muset na závěry policie čekat vůbec a bude se jimi zabývat okamžitě," doplňuje Jaroslav Kolář.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články