Hlavní obsah

Blatter: Přeložení MS 2020 by mohl iniciovat jen Katar

Curych

Šéf světového fotbalu Sepp Blatter ujistil, že mistrovství světa v roce 2022 v Kataru se bude hrát v létě. Impulz k případnému přesunutí turnaje na zimní termín by podle něj musel vzejít od pořádající země, což se nestalo. Stále se však ozývají hlasy, aby byl šampionát přeložen z tradičního léta, kdy v Kataru panují velká vedra, kvůli zdraví hráčů i kvůli fanouškům. Tento názor zastává například předseda UEFA Michel Platini.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Na stanovisku FIFA se však nic nemění. "Je to pořád stejné. Mistrovství světa je soutěž s 32 týmy a 64 zápasy, která se musí hrát v červnu nebo červenci. Organizátoři, kteří za to převzali zodpovědnost, to nikdy nezpochybnili," řekl dnes Blatter novinářům na zasedání výkonného výboru FIFA.

"Debaty odstartovaly hned, když padlo rozhodnutí o pořadateli a lidé zjistili, že hrát v létě v horku by mohlo znamenat komplikace. Ale základní principy udělení pořadatelství byly jasné a od té doby se nic nezměnilo," prohlásil Blatter s odkazem na volbu vedení FIFA, která přidělila MS Kataru v prosinci 2010. "Pokud nepřijde nějaký impulz přímo z Kataru, není pro výkonný výbor FIFA relevantní."

Organizátoři mají v plánu vyřešit problém s vysokými teplotami s pomocí klimatizovaných stadionů.

Blatter připouští, že návrh Katařanů na změnu termínu by mohl vést poražené kandidáty k právním krokům. "Vědí, že kdyby s takovým návrhem přišli, ostatní kandidáti by mohli říct: Aha, tady se něco mění." Katar porazil ve volbě Austrálii, Jižní Koreu, Japonsko a USA.

Reklama

Související témata: