Hlavní obsah

Katar připustil možnost uspořádat fotbalové MS 2022 v zimě

Katarští pořadatelé fotbalového mistrovství světa v roce 2022 pod vlivem sílícího tlaku připustili, že by mohli uspořádat šampionát v zimním termínu, kdy v zemi panují příznivější klimatické podmínky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

"Mnoho faktorů mluví pro uspořádání mistrovství světa v zimě. My jsme připravení uspořádat turnaj v létě i v zimě. Naše plány to nijak neovlivní," oznámili zástupci katarského organizačního výboru.

Podle původního plánu se má mistrovství světa hrát v tradičním letním termínu. Velká horka, která v té době v regionu panují, měly hráčům i fanouškům pomoci zvládnout moderní klimatizované stadióny. Už od přidělení pořadatelství se ale ozývala silná kritika.

FIFA se změně nebrání

Hlavním zastáncem přeložení MS na zimní termín je šéf Evropské fotbalové unie UEFA Michel Platini, kterému se nelíbí, že by hráči byli v červnu a červenci vystavení až čtyřicetistupňovým teplotám. Nesouhlas s posunem naopak vyjádřil například předseda severoamerické asociace CONCACAF Jeffrey Webb.

FIFA se změně nebrání, podle předsedy Josepha Blattera by ale musela iniciativa vzejít od katarských organizátorů, kteří by museli o přeložení požádat. O posunu termínu by světová federace mohla rozhodnout i jednostranně, podle generálního sekretáře FIFA Jeroma Valckeho by k tomu ale přistoupila jedině v případě, že by to jednoznačně odůvodňovaly lékařské posudky.

Reklama

Související témata: