Hlavní obsah

Sparta je v Top 10 nejlepších líhní talentů Evropy! Až za ní jsou Real a Manchester United

S růstem fotbalových talentů v České republice to v mezinárodním srovnání možná není tak zlé, jak si mnozí fanoušci myslí. Z průzkumu Mezinárodního centra pro sportovní studia (CIES), což je společný projekt FIFA a švýcarské univerzity v Neuchâtelu, vyplývá, že pražská Sparta má sedmou nejlepší mládežnickou akademii v Evropě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sparta patří mezi nejkvalitnější líhně fotbalových talentů v Evropě. Na snímku (zleva Pavel Kadeřábek, David Pavelka a Ladislav Krejčí )

Článek

Průzkum podle jeho autorů hodnotil akademie klubů v nejlepších jedenatřiceti ligových soutěžích v Evropě za loňský rok na základě toho, kolik vychovaly hráčů pro současný vrcholový fotbal.

Jako odchovanec pak byl hráč klubu započítáván v případě, že v něm strávil alespoň tři sezóny mezi patnácti a jedenadvaceti lety.

Barcelona až čtvrtá

V tomto kritériu by mnozí nejspíš tipovali jako jasnou jedničku španělskou Barcelonu, ta se ale umístila až na čtvrté příčce. Jako suverénní jednička ze srovnání vyšel amsterodamský Ajax.

Momentálně hraje na špičkové úrovni hned 69 hráčů, kteří prošli výchovným systémem tohoto klubu. A mezi ně se navíc nepočítají například Zlatan Ibrahimovic, Steven Pienaar či Luis Suárez, kteří si zde sice udělali jméno, ale podle výzkumu nesplňují kritéria pro odchovance.

Barcelona se umístila až na čtvrté pozici za Partizanem Bělehrad a Hajdukem Split. Až za sedmou Spartou se umístily velkokluby jako Real Madrid (10.) či Manchester United (17.), který je také jediným britským zástupcem v první dvacítce.

Studie rovněž ukázala, že nejvíce odchovanců mají většinou kluby, jejichž ligy patří do nejnižší ekonomické kategorie. To se vedle české ligy týká srbské, chorvatské, bulharské, maďarské či slovenské, kde je zastoupení odchovanců v kádrech v průměru až 40 procent.

„Pro týmy hrající v ligových soutěžích s omezenými finančními možnostmi je sportovní a ekonomický model fungování založen na přidané hodnotě mladých talentů, který silně závisí na schopnosti je trénovat," stojí ve zprávě z průzkumu.

Nejlepší fotbalové akademie Evropy:
1. Ajax Amsterodam69
2. FK Partizan60
3. Hajduk Split55
4. Barcelona53
5. Sporting Lisabon49
5. MTK Budapešť49
7. Sparta Praha47
8. Feyenoord45
9. Dynamo Kyjev44
10. Real Madrid43
...
17. Manchester United36
Čísla ve druhém sloupci udávají počet odchovanců v současném vrcholovém fotbale. Zdroj: CIES

Reklama

Související témata: