Hlavní obsah

FIFA varovala jihoafrickou vládu před zásahy do korupční kauzy před MS

Johannesburg

Světová fotbalová federace FIFA varovala vládu Jihoafrické republiky, aby se nezapojovala do vyšetřování aféry týkající se ovlivněných výsledků před mistrovstvím světa 2010. Případ by si podle FIFA měl vyřešit samotný národní fotbalový svaz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Na možný skandál upozornila FIFA loni v prosinci, poté co se objevilo podezření, že několik přípravných utkání pořadatelů MS 2010 bylo zmanipulováno. Kvůli aféře byli zhruba na měsíc postaveni mimo funkci vysocí funkcionáři domácího svazu (SAFA) včetně prezidenta Kirstena Nematandaniho.

Jihoafrická sportovní konfederace a olympijský výbor (SASCOC) doporučila, aby se případem začala zabývat speciální právní komise, nicméně FIFA varovala před důsledky, které by z míchání vlády do fotbalových záležitostí mohly plynout.

Ministr sportu JAR Fikile Mbalula proto pojede příští týden do Curychu, aby záležitost probral s šéfy FIFA. „SASCOC doporučil, abychom zřídili komisi, která se tím bude zabývat. SAFA musí pochopit, že nemůže být v téhle záležitosti hráčem a zároveň rozhodčím," řekl Mbalula.

Viceprezident SAFA Danny Jordaan už dříve agentuře Reuters řekl, že svaz požádal o prošetření případu policii.

Reklama