Hlavní obsah

VIDEO: Na Poháru FIFA bude hlídat brankové čáry technologie GoalControl

Zakázku na hlídání brankových čar na letošním Poháru FIFA v Brazílii vyhrála technologie GoalControl. Pokud se systém německé firmy osvědčí, bude nasazen i na fotbalové mistrovství světa v roce 2014. Informovali o tom zástupci Mezinárodní fotbalové federace FIFA na oficiálním webu.

Technologie na určování gólůVideo: Reuters

 
Článek

GoalControl dostal v tendru, který FIFA vyhlásila v únoru, přednost před dalšími třemi technologiemi. V soutěži byly přihlášeny systémy GoalRef a Cairos, které využívají čip v míči a magnetické pole, a videosystém Hawk-Eye (Jestřábí oko), používaný už v tenisu či kriketu. Technologie GoalControl-4D pracuje podobně jako Hawk-Eye s 14 vysokorychlostními kamerami, rozmístěnými okolo hřiště.

Všechny čtyři systémy už v minulosti prošly testováním při fotbalových zápasech a získaly potřebnou licenci, GoalControl až jako poslední z nich. FIFA se proto ve finálním výběru zaměřila na jiná kritéria, jako je cena, náročnost instalace, obsluhy a schopnost přizpůsobit se místním podmínkám.

Zda bude systém v Brazílii nakonec opravdu použit, se rozhodne poté, až bude nainstalován a projde ostrými testy na všech stadiónech, na kterých by měl být nasazen.

Zatím jediným oficiálním turnajem FIFA, na němž se hrálo pod dozorem technologií hlídajících brankové čáry, bylo loňské mistrovství světa klubů v Japonsku. V Jokohamě se používal systém GoalRef, v Toyotě měli rozhodčí k dispozici Jestřábí oko.

Reklama