Hlavní obsah

Unie trenérů touží po elitní komisi s českými špičkami v oboru

Praha

Unie Českých fotbalových trenérů (UČFT) chce vytvořit vlastní nezávislou elitní skupinu, která by v budoucnu mohla působit jako poradní orgán fotbalové asociace při řešení zásadních otázek, nebo při volbě kouče národního týmu. Prezident unie Verner Lička by rád do skupiny přizval třeba plzeňského kouče Pavla Vrbu, Vítězslava Lavičku ze Sparty či libereckého Jaroslava Šilhavého, kterým by podle ideálního scénáře mohli sekundovat jejich zkušenější kolegové a bývalí reprezentační trenéři Karel Brückner s Dušanem Uhrinem starším.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba

Článek

Unie trenérů vznikla v roce 1994, eviduje přes 300 členů a ráda by se dočkala i většího uznání a všeobecného respektu. Důležitým krokem má být právě vytvoření elitní trenérské skupiny.

"Měla by to být naše výkladní skříň. Dobře víme, že trenéři se v tuzemsku až na výjimky netěší velkému respektu a platí to bohužel i pro nejvyšší soutěž. Kdyby vznikla nezávislá a odborná komise s opravdovými personami, jaké chceme oslovit, bylo by to dobré znamení pro celé trenérské řemeslo," řekl dnes novinářům Lička.

"Názory tak prestižního uskupení, které by mohly být pod společnými výstupy prezentované i v médiích, by jistě měly váhu i u veřejnosti. Funguje to třeba ve Francii, tak proč by to nešlo u nás? Kdyby se věc realizovala během podzimu, budeme rádi. Víme, že to nejde zorganizovat během dvou týdnů," dodal Lička.

Nezávazně se o možnosti aktivní účasti bavil s Lavičkou, Šilhavým, Josefem Csaplárem či Zdeňkem Psotkou. Rád by oslovil i Brücknera a Uhrina staršího. "Prvotní reakce jsou hodně pozitivní," uvedl Lička. "Je to spíš naše přání, ale trenéři z nastupující, střední a starší generace by mohli vytvořit výborný mix. Pány Brücknera a Uhrina teprve zkusíme oslovit, získat je, to je náš tajný sen. Přítomnost v elitní skupině by byla spíš čestnou a časově nenáročnou funkcí. Jde o to, aby se český fotbal o společný názor těchto lidí mohl opřít třeba v okamžicích, kdy se řeší otázka trenéra národního týmu. Ale těch otázek k řešení by bylo víc," uvedl Lička.

UČFT je samostatným právním subjektem, ale na půdě fotbalové asociace se prý dlouhodobě netěší velkému respektu. Plánovaný vznik trenérské elitní skupiny by podle Ličky, který vyjadřuje podporu současnému trenérovi národního týmu Michalu Bílkovi, mohl být zlomem. "Ale nejsme naivní, je to běh na dlouhou trať. Čím dříve však elitní skupina s všeobecně respektovanými názory vznikne, tím lépe," prohlásil Lička.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články