Hlavní obsah

Vuvuzelám zvoní hrana! Jihoafričané uvažují o jejich zákazu, stává se z nich zbraň

Kapské Město

Z fotbalových stadiónů v Jihoafrické republice možná brzy vymizí populární vuvuzely, které se staly jedním ze symbolů mistrovství světa v roce 2010. Dlouhé trumpety vydávající pronikavý zvuk, který byl pro zahraniční účastníky šampionátu spíše otravným rámusem, totiž v poslední době "slouží" jako nebezpečná zbraň.

Foto: Profimedia.cz

Jihoafričtí fotbaloví fanoušci s tradičními vuvuzelami.

Článek

Představitelé jihoafrické ligy proto zvažují, že vydají zákaz vuvuzel, neboť roste počet incidentů spojených s nimi. Nespokojení fanoušci je házejí na hrací plochu na hráče či trenéry, nedávno se plastovou trumpetou oháněli po rozhodčím.

"Naše pravidla zakazují veškeré nebezpečné zbraně na zápase. Pokud se z vuvuzely stane nebezpečná zbraň, pak ji tak budeme brát," řekl generální manažer ligy Derek Blanckensee agentuře Reuters. Africký lidový hudební nástroj vydává monotónní zvuk podobný slonímu troubení či včelímu roji.

Vuvuzely se během MS v Jihoafrické republice dostaly do podvědomí na celém světě a byť řada fotbalistů či televizí už během turnaje protestovala, zákaz si nevybojovali. Pak se trumpety začaly objevovat také na stadiónech v Evropě. Z většiny ale později vymizely.

Reklama