Hlavní obsah

Jsme na tom líp než Sparta, vedeme o šest bodů, smál se Jun

Karel FeltPrávo

Nejlepší léta kanonýra Tomáše Juna (30) jsou spojená se Spartou, s níž získal pět titulů a stal se i králem ligových kanonýrů. V Austrii Vídeň na titul čeká. Po bronzu a stříbru by měl přijít v letošní sezóně.

Foto: Profimedia.cz

Český fotbalista Tomáš Jun.

Článek

Po menší krizi jste porazili nebezpečnou Admiru Mödling 2:0, berete to jako další krok k vysněnému titulu?

Čím víc se blíží konec soutěže, tím jsou zápasy náročnější. V první půli se nám tolik nedařilo. Ale soupeř také neměl moc šancí. Povedlo se nám přesto dát důležitý gól. Vedení jsme po změně stran pojistili a domácí jsme už k ničemu nepustili.

Dokonce rakouské bundesligy zbývá pět kol. Berete šestibodový náskok už jako hotovou věc?

V žádném případě! Na oslavy je dost času. Ve hře je ještě patnáct bodů a Salcburk se dostal do výborné formy. Zdaleka není nic hotovo. My si musíme uhrát svoje zápasy. Boj o titul máme ve svých rukou. Když se nám to podaří, tak to konečně dotáhneme k titulu, který Austria naposledy získala v roce 2006.

Poslední zápas hrajete právě v Salcburku. Myslíte, že se bude rozhodovat až tam?

Doufám, že ne. Do Salcburku bychom rádi jeli už za rozhodnutého stavu. Z pěti posledních zápasů hrajeme tři doma a jedeme do Innsbrucku, který jsme v téhle sezóně třikrát porazili. Když v těch utkáních uspějeme, nemusíme se na zápas s Red Bullem ohlížet.

Vy jste ale jednu dobu vedli bundesligu o třináct bodů. Kam se ten náskok poděl?

Zadrhlo se to v domácím utkání právě se Salcburkem. Vedli jsme 1:0 a mohli jsme se utrhnout na šestnáct bodů. To už bych v tuto chvíli řekl, že je hotovo. Bohužel jsme dostali hloupý gól a byla z toho remíza. Hned další zápas jsme prohráli s Wolfsbergem, pak dvakrát remizovali, zatímco Salzburk se rozjel, a bylo po náskoku. I s tím šestibodovým se ale dá v klidu hrát o titul.

Do Austrie jste šel jako kanonýr. Kolik máte v tomto ročníku na kontě gólů?

Dal jsem jich osm, ale mohlo jich být víc, pár šancí jsem zahodil.

To je solidní porce, ale dával jste jich mnohem víc...

V Austrii nehraji hrotového útočníka, jako v předchozích týmech. Gólů dávám kolem deseti za sezónu. Změnil jsem se v nahrávače a v tomhle oboru jsem nejlepší v mužstvu. V probíhající sezóně už mám na kontě dvanáct asistencí. Hraji z pravé strany, blíž k lajně, odkud se dávají góly hůř. Mně ale těší i gólové přihrávky. Tradičních deset gólů bych ale mohl stihnout.

Léta rakouské lize dominoval Salcburk, který nejvíc proháněl váš vídeňský rival Rapid, s nímž máte v této sezóně lepší bilanci. V čem je síla současné Austrie?

Hrajeme pro fanoušky atraktivní a hlavně kvalitní útočný fotbal. Dostáváme málo branek a dokážeme otáčet zápasy, v nichž jsme prohrávali. Máme dobrý tým, partu, která umí zlomit vůlí i duely, v nichž nám to herně nejde. Tedy až na tu nepovedenou sérii, o níž jsem mluvil.

V Austrii se vám daří, jak jste ve Vídni spokojený mimo fotbal?

V Austrii jsem čtyři roky, mám tu dobré jméno, fanoušci mě mají rádi. Ve Vídni jsem si zvykl, mám pěkné bydlení a je mi tu dobře. Domů to také není daleko. Smlouvu v Austrii mám do léta 2014 s roční opcí. Pokud nenastane nějaký problém, chci ji dokončit. Už nejsem nejmladší, žádné nabídky na stole nejsou, a v Austrii jsem opravdu spokojený.

Jako bývalý sparťan jistě sledujete, jak se daří klubu, v jehož dresu jste získal pět titulů a byl i králem ligových kanonýrů. Také bojuje o titul...

Jenže mi jsme na tom líp než Sparta, vedeme o šest bodů. Ona teď dva ztrácí. Ale v české nejvyšší soutěži se také hraje ještě o patnáct bodů. Klukům přeju, aby se jim to povedlo. Vím, že to budou mít moc těžké a na rozdíl od nás nemají situaci ve svých rukou.

Reklama

Související témata: