Hlavní obsah

Fotbalová akademie přináší moderní tréninkový program, inspiruje se u evropských velkoklubů

Praha

Být vrcholovým sportovcem a sklízet vavříny na sportovních kláních té nejvyšší úrovně je snem miliónů chlapců i dívek po celém světě. Ovšem jen nepatrnému zlomku mladých talentů se podaří až na samotný sportovní Olymp vystoupat. Projekt Coca-Cola Fotbalová akademie se pokouší tuto složitou cestu vybraným mladým fotbalistům ulehčit. Cílem akademie je vychovat ambasadory moderního stylu hry, který praktikují hvězdy evropských velkoklubů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalové reprezentace do 21 let Jakub Dovalil je garantem akademie.

Článek

Účastníky programu jsou mladí fotbalisté ve věku 16 a 17 let. Výběr tvoří dvacet jedna hráčů z pražských klubů. Hlavním garantem akademie je Jakub Dovalil, který působí jako trenér české reprezentace do 21 let.

Hráči se po dohodě s jejich kluby scházejí v akademii dvakrát měsíčně. Tréninkové jednotky jsou zaměřené na rozvoj individuálních fotbalových dovedností, atletický trénink a také kompenzační a disbalanční cvičení. Zároveň program usiluje prostřednictvím pravidelných přednášek a seminářů o vzdělávání trenérů, učitelů, rodičů a široké fotbalové veřejnosti.

Kdo se chce stát šampiónem, musí se naučit dokonale využívat své tělesné schopnosti a odstraňovat své nedostatky. Proto běžné tréninky fotbalových dovedností doplňuje atletický trénink, pohybová průprava, kompenzační cvičení a také důraz na správný jídelníček a pitný režim. „Je skvělé, že díky Fotbalové akademii se mladí hráči naučí věci, které by se ve svých mateřských klubech pravděpodobně nikdy nenaučili. Věřím, že díky tomu o některé z nich brzy projeví zájem přední ligové kluby," pochvaluje si Jakub Dovalil.

„Pro celkový úspěch je důležité, aby fungovala spolupráce mezi trenéry, hráči, rodiči a specialisty. Pak už bude záležet na každém z kluků, jak se své šance chopí," dodal Dovalil. Sedm účastníků loňské akademie má za sebou již několik reprezentačních startů v dresu české reprezentace U16 a U17.

Reklama

Související témata: