Hlavní obsah

Pomsta? Ne, jen shoda okolností, odmítá Pelta zastrašování klubů na straně Haindlové

Praha

Volba šéfa českého fotbalu se sice na valné hromadě 8. června v Praze promění v pouhou formalitu, neboť o funkci se uchází jen Miroslav Pelta, už ale zveřejnění jeho jména jako jediného kandidáta vyvolalo spoustu rozporuplných reakcí. O narážkách na minulost jabloneckého bosse či připomínání mstivé současnosti nemluvě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zatímco předseda Miroslav Pelta má funkci předsedy na čtyři další roky již téměř jistou, Karel Poborský (vlevo) do výkonného výboru kandidovat nebude.

Článek

Nenašel jste protikandidáta, který by se odhodlal se s vámi na valné hromadě utkat, takže už nyní se můžete cítit jako vítěz a vládce nad českým fotbalem na celé čtyři další roky. Dobrý pocit, ne?

Přemýšlím spíše o 7. červnu, kdy se v předvečer valné hromady utkáme v Praze v kvalifikaci o postup na mistrovství světa s Itálií. Když zápas nezvládneme, bude nám druhý den všem těžko, protože nejlepším sponzorem českého fotbalu je postup na světový či evropský šampionát.

Dovedete si vůbec představit, že by vám delegáti nedali hlas a vy se předsedou nestal?

To neumím. Jsem jediný kandidát, a proto si skutečně nedovedu představit, že nezískám důvěru nadpoloviční většiny.

Za panujících poměrů a konstelace je skutečně vyloučené, aby se něco takového stalo. Třeba se ale stanete terčem ataků, že společně s Romanem Berbrem vedete fotbal „ivánkovskou" cestou. Ostatně, končící předsedkyně Odvolací a revizní komise Markéta Haindlová už o tom mluvila...

Co znamená ivánkovská cesta? Že o mně padla zmínka v nějaké divadelní hře? Že tam zaznělo: Volal mi Pelta?! Mám svědomí čisté, v tehdejší korupční aféře jsem nebyl obviněn ani potrestán. Rozhodovat by proto měla fakta, a ne vytahovat podobné zmínky, když se to někomu hodí.

Takže podle vás jde o účelové osočování a nařčení z toho, že společně s velkým zákulisním hráčem Romanem Berbrem vedete český fotbal do tunelu? Nebo máte podobné výroky jen za projev zhrzenosti?

Myslím, že u Markéty, s níž jsem byl v minulém období několikrát ve sporu, šlo spíše o truc akci. Když prohraje třeba Janota v Pardubicích nebo Haindlová na Strahově, začnou takto mluvit a způsobují škody na produktu zvaném fotbal, který máme všichni rádi. Markéta je mladou ambiciózní slečnou, která měla na minulé valné hromadě masivní podporu. I díky Berbrovi, neboť o hlasy jeho lidí hodně stála. Asi ale špatně pracovala, když tentokrát nezískala ani deset potřebných nominací, což ostatně ukazuje na její postavení.

Fakta ale mluví třeba o tom, že minimálně dva z devíti klubů, které se odhodlaly podpořit vaši původní protikandidátku Haindlovou, už byly za svou smělost po zásluze ztrestány.

Zaregistroval jsem to poprvé po úterním výkonném výboru právě od slečny Haindlové. Doufám, že jde jen o shodu okolností.

Myslíte, že jde skutečně jen shodou okolností, že čtyři kluby své zápasy prohrají s celkovým skóre 1:15, je jim dohromady vyloučeno deset hráčů a třeba divizní Roudné utkání vůbec nedohraje, neboť se mu další fotbalisté zraní a v šesti hráčích už prostě pokračovat nemůže?

Určitě v tom není žádná souvislost s tím, že tyto kluby měly podpořit Markétinu kandidaturu. I tak nechám situaci zmapovat a prošetřit.

A co nastane, až k prošetření dojde?

Nevznikne nic, protože žádnou souvislost s volbami v tom nevidím. Kdyby totiž nešlo o náhodu, byli bychom na tom ve fotbale morálně hodně špatně. Ostatně, já se ani nezajímal, kdo koho podporuje.

Říkáte, že o zmiňovaných zápasech nemáte informace, ale z Roudné už jste zprávu dostal. Alespoň telefonickou...

V neděli mně přišla esmeska, ale nic jsem nezjišťoval. V pátek v noci jsem se vrátil z Chomutova a celý víkend slavil s mým Jabloncem pohárové vítězství.

Třeba někdo iniciativně konal, aniž vás o tom informoval. Třeba vám chtěl prostě prostřednictvím rozhodčích pomoci. I tím, že zápas Roudné v Rokycanech řídila nakonec jiná trojice sudích, než byla k zápasu delegována a k řízení připravena, ta měla své notičky a po červených kartách neváhala sahat...

Něco takového bych v současných podmínkách považoval za výjimečné excesy. Spíše se domnívám, že hráčům chyběla na hřišti disciplína. Já nikoho nezastrašoval, nikomu jsem nevolal ani nepsal. Nemám zájem kohokoli poškodit. Ani při minulých volbách, kdy proti mně kandidovali pánové Paclík a Rajchl, jsem nikoho neurážel a choval se slušně. Ostatně, počínal jsem si tak ve všech volbách, v nichž jsem byl úspěšný - ať již komunálních nebo fotbalových, ať ve volbách politických nebo třeba do Českého olympijského výboru.

V obviněních vznesených vůči vám i vašemu Jablonci po semifinálové pohárové odvetě s Libercem Štajnerem a Kušnírem, kteří nakonec u disciplinární komise schytali za slova o spáchané prasárně desetitisícovou pokutu, vidíte také jen výjimečný exces?

U Štajnera převážily emoce. To, co řekl, bylo neadekvátní situaci. Na odvetu přišlo šest tisíc lidí, přičemž pět a půl tisíce jich přijelo z Liberce. Chtěli vidět můj Jablonec na kolenou. I proto, že Liberec cítil svou příležitost na cestu do pohárové Evropy právě přes domácí pohár. Jenže my dali dva regulérní góly a zápas nepřinesl nic, co by vybočovalo z normálního rámce. Mám prostě problém s tím, že jsem předsedou fotbalu a zároveň majitelem jabloneckého klubu.

Máte to zapotřebí? Jablonec je sice vaším hýčkaným dítětem, ale jako šéf celého českého fotbalu byste měl mít tolik síly, abyste ho svěřil do opatrovnictví někoho jiného...

Právě proto přemýšlím, jak se v dalším období k vlastnictví klubu postavím. I proto, že si spousta lidí myslí, že Jablonci i mně z této kumulace plynou výhody a že mně snad chce někdo pomáhat. Přitom opak je pravdou - tato kumulace spíše škodí, než aby klubu či mně prospívala. Nemluvě o tom, že o podobnou pomoc vůbec nemám zájem. Každý zápas chci samozřejmě vyhrát, ale buď na to mám, nebo ne.

Teď, když máte křeslo předsedy na čtyři další roky jisté, můžete hrát a vyhrát zápas o český fotbal. O jeho další osud, ale také třeba o jeho lepší image.

Také doufám, že velké kauzy už jsou za námi a ty, které jsou rozdělané, dořešíme. Fotbal potřebuje, aby se srovnal a nastal klid, protože všem nám chybí peníze. Bude důležité je sehnat a produkt jménem fotbal udržet .

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín