Hlavní obsah

Za rvačku s příznivci Baníku vyměřil soud osmi sparťanům podmínky

Obvodní soud pro Prahu 10 potrestal osm fanoušků fotbalové Sparty, kteří se loni v říjnu v Praze 10 účastnili rvačky před zápasem s Baníkem Ostrava. Soud jim všem bez veřejného jednání vyměřil za výtržnictví šestiměsíční podmíněné tresty se zkušební dobou rok a půl. Verdikt je nepravomocný, řekla místopředsedkyně soudu Blanka Bedřichová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

"Všem byla shodně uložena podmínka 6 měsíců na 18 měsíců zkušební doby s omezením účasti na organizovaných sportovních utkáních ve zkušební době," uvedla Bedřichová. Podle ní zatím podal odpor proti trestnímu příkazu pouze jeden z nepravomocně odsouzených. Soud tak v jeho případě musí nařídit hlavní líčení.

Státní zastupitelství ale podalo obžalobu celkem na 16 fanoušků Sparty, kteří prý napadli příznivce ostravského klubu. U zbylých osmi obviněných soud nařídil hlavní líčení na 26. června. Policie tehdy zadržela přes 60 lidí, obvinila následně zhruba tři desítky z nich. Oba tábory prý plánovaly před začátkem fotbalového utkání klubů rozsáhlou rvačku. Tu ale policisté překazili, nikdo nebyl vážněji zraněn.

Podle státní zástupkyně Ity Klabíkové policie obvinila kromě sparťanů i zhruba stejně početnou skupinu příznivců Baníku, nicméně u nich bylo stíhání zastaveno a postoupeno úřadu městské části s podezřením, zda nešlo o přestupek. "U 16 lidí bylo jednání prokázáno videokamerami, výpověďmi svědků a poškozených, tak ti byli žalovaní. U ostatních, kteří byli ve skrumáži, to jasné nebylo, tak to bylo postoupeno jako přestupek," dodala Bedřichová.

Reklama

Související témata: