Hlavní obsah

Záplavy mohou zkomplikovat Plzni přípravu na předkolo Ligy mistrů

Záplavy, které v minulých dnech zasáhly plzeňskou Luční ulici v čtvrti Roudná, mohou fotbalistům Viktorie Plzeň zkomplikovat zahájení přípravy na kvalifikaci Ligy mistrů. V Luční ulici jsou tréninková hřiště, na kterých měli mít čerství ligoví šampióni od 17. června do 10. července tréninkovou základnu. Hřiště jsou stále pod vodou a není jasné, nakolik záplavy povrch hřišť poškodily, řekl ve středu generální manažer klubu Adolf Šádek.

Foto: Petr Eret, ČTK

Údržbář Viktorie Plzeň obhlíží zaplavené tréninkové hřiště a zázemí v plzeňské Luční ulici.

Článek
Fotogalerie

"Ještě v sobotu se tady hrálo mistrovské utkání a od neděle se tady může hrát maximálně tak vodní pólo. Situace není pro fotbal příznivá," konstatoval. Právě na hřištích v Luční ulici mělo kvůli nynější rekonstrukci ve Štruncových sadech A mužstvo zahájit 17. června přípravu. "Ty problémy jsou pro nás velké, budeme muset hledat nějaké řešení," přiznal Šádek. Z areálu je nyní jedna velká laguna, z níž vystupují ploty a tribuny. Namísto sportovců se tu prohánějí divoké kachny.

"Už probíhají jednání, abychom měli alternativu, protože si neumím představit, že bych panu (trenérovi Pavlu) Vrbovi řekl, že prostě nemá kde trénovat, ať dá klukům ještě týden volno. Na to budeme muset být připraveni," uvedl Šádek.

Vyšší škody kvůli umělé trávě?

Sportoviště, která jsou v majetku města, zasáhly záplavy už v roce 2002. Nyní sice voda nedosáhla do takové výšky jako tehdy, škody ale mohou být větší, protože hřiště mají nyní umělý trávník. Areál je sice podle Šádka pojištěný, pro fotbalisty je ale důležité, zda a kdy ho budou moci používat.

Podle Miroslava Brabce, starosty prvního městského obvodu, kam areál patří, se připravuje nasazení velkého lagunového čerpadla, největšího v kraji, které by mělo vodu během několika hodin odčerpat. Vzhledem k poloze hřišť totiž sama neodteče. Zmenšení laguny pomůže dostat vodu i ze zahrad několika domů v ulici.

Likvidace laguny bude jen začátkem řešení problému. "Je otázka, až se voda odčerpá, jestli zůstane bláto, nebo jestli voda byla relativně čistá a jen protekla," upozornil Šádek. Obává se, aby voda nezvedla povrch umělého trávníku.

Voda ničila hřiště i na Ústecku

Záplavy ničí fotbalová hřiště a sportovní areály i v Ústeckém kraji. Škody jdou podle vedoucího sekretáře Krajského fotbalového svazu Jiřího Suchánka do desítek miliónů korun. Nevylučuje, že některé zápasy krajských soutěží už se neodehrají.

"Zalité hřiště a kabiny mají fotbalisté třetiligové Roudnice, Velkého Března, Svádova na Ústecku, Junioru Děčín, Křešic, Hrobců a dalších klubů z Litoměřicka a Roudnicka," řekl ve středu Suchánek.

Po minulých povodních přitom podle něj kluby v Roudnici, Velkém Březně, Svádově i jinde zrekonstruovaly trávníky i zázemí a nyní opět čelí vodnímu živlu. "Nejhorší je, že povodeň přišla v závěru soutěží. V obcích budou mít v příštích dnech zcela jiné starosti. Na likvidaci škod se budou podílet i místní fotbalisté. Některé kluby zřejmě sehrají zbývající zápasy na náhradních hřištích. Povodeň v roce 2002 přišla v srpnu. V době před zahájením krajských soutěží, nyní je to složitější," uvedl Suchánek.

K možné finanční spoluúčasti fotbalové asociace na náhradách povodňových škod klubů nechce blíže vyjadřovat. "Na úrovni krajů na takové účely peníze nemáme. To je věcí vedení FAČR. Svaz už zřídil účet na pomoc postiženým klubům. Určitě se ve fotbalovém hnutí probudí solidarita jako v minulosti. Část prostředků by měly klubům vrátit pojišťovny a zaplatit stát, radnice," řekl.

V Ústeckém kraji byla zatopena a poničena i další sportovní zařízení, jako tenisové dvorce v Děčíně či v Litoměřicích, sportovní hala v areálu Pod lipou v Roudnici nad Labem i sousední dráha pro vodní slalom.

Reklama

Související témata:
Ústecko