Hlavní obsah

Kandidát na místopředsedu FAČR Berbr prý pracoval pro StB

Aktualizováno

Roman Berbr, který se bude na sobotní valné hromadě ucházet o funkci místopředsedy Fotbalové asociace ČR, byl podle internetového deníku Insider pracovníkem Státní bezpečnosti. Personální spis, který si deník vyžádal z Archivu bezpečnostních složek, uvádí, že pro ni pracoval na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Berbr přichází na valnou hromadu FA ČR.

Článek

Předsedu asociace Miroslava Peltu informace překvapila. "Včera jsem se to dozvěděl, osobně jsem o tom s Romanem Berbrem mluvil. On mi řekl, že před 35 lety byl sedm let u vojenské rozvědky a pak přešel na policii. Je to jeho svědomí a otázka voličů valné hromady, jestli jim to vadí nebo ne," řekl dnes Pelta v diskuzním pořadu Radiožurnálu.

Jemu osobně prý Berbrova minulost vadí. "Určitě mi to vadí, ale nemůžu s tím nic dělat. Je to tak, že ve fotbalovém hnutí jsou demokratické volby a Roman Berbr má podporu české komory, která dosahuje 100 procent. Já potřebuji jeho hlasy na zvolení. Jeho vliv je takový, až je to nebezpečné, ale je to tak," dodal Pelta.

Bývalý rozhodčí Berbr je kontroverzní postavou českého fotbalu a je považován za velmi vlivného zákulisního hráče. Výrazně ovlivňoval výsledky voleb na několika valných hromadách. Jeho jméno zaznělo i ve dvou velkých korupčních aférách, ale mezi potrestanými nebyl.

Svazový právník: Berbr lustrační osvědčení nepotřebuje

Po odstoupení Jindřicha Rajchla zůstal Berbr jediným kandidátem na funkci místopředsedy za Čechy. Podle svazového právníka Petra Doležala pro zvolení nepotřebuje negativní lustrační osvědčení.

Končící předsedkyně odvolací a revizní komise Markéta Haindlová, která nesehnala dostatečnou podporu pro kandidaturu na post předsedy FAČR, ale tvrdí, že lidé s takovou minulostí nemají ve vrcholných funkcích co dělat.

"Myslím, že výkonný výbor by se měl řídit mezinárodními předpisy. Existuje mezinárodní předpis FIFA, etický kodex, podle kterého nemají ve vrcholném fotbale co dělat lidé, kteří mají podobnou minulosti. Předseda by nějaké stanovisko k této situaci zaujmout měl," uvedla Haindlová.

Pelta prý ještě bude celou situaci řešit v pátek. "Musím říct, že se se mnou okamžitě spojili někteří kolegové, co to znamená, jestli to vůbec umožňují řády. Ještě nějaký čas do valné hromady zbývá, určitě o tom zítra s legislativním a právním budeme diskutovat. Nejdřív si to nechám projít hlavou, projednám to s kolegy, kterým věřím, a pak se rozhodnu, jak budu na tohle téma s Romanem Berbem jednat dál," dodal Pelta.

Proti zvolení Berbra, ale i Pelty, je namířena výzva deníku Sport "Dejte kmotrům červenou", kterou už podepsalo více než deset tisíc lidí. Jsou mezi nimi i bývalý předseda svazu Ivan Hašek, fotbalové legendy Josef Masopust, Antonín Panenka a Karol Dobiaš nebo olympijská vítězka Věra Čáslavská.

Reklama