Hlavní obsah

Finalisté poháru i svaz dostali pokuty, FAČR ji dá do fondu na povodně

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR potrestala finalisty Poháru České pošty pokutou za řádění fanoušků. Mladá Boleslav i Jablonec musí shodně zaplatit 50 tisíc korun. Potrestána byla rovněž FAČR jako pořadatel, jelikož by však pokutu 200 tisíc korun platila sama sobě, komise doporučila výkonnému výboru FAČR dát peníze do fondu solidarity na pomoc povodněmi postižených klubů.

Foto: Petr Eret, ČTK

Zatopené tréninkové hřiště fotbalové Viktorky v Plzni - Roudné.

Článek

Nejradikálnější příznivci Mladé Boleslavi i vítězného Jablonce při zápase zdemolovali část zařízení stadiónu v Chomutově, kde se finále hrálo. S výtržnostmi začali chuligáni ze středočeského města, kteří po vyrovnávací brance v 29. minutě poničili plot za brankou, polévali pořadatele pivem a po přestávce začali i vytrhávat sedačky. V druhém poločase řádili také výtržníci z Jablonce, i pod jejich sektorem přilétlo na plochu několik vytržených sedaček.

"Komise vzala na vědomí písemné vyjádření bezpečnostního manažera FAČR Martina Syneckého ohledně zabezpečení a organizace výše uvedeného utkání. Na základě toho konstatovala, že organizátor zápasu, v tomto případě FAČR, se dopustil disciplinárního provinění a navrhuje Výkonnému výboru FAČR, aby částku 200 tisíc korun, kterou by v normálním případě uložila jako pokutu organizátoru zápasu, poukázal na náhradu povodňových škod," stojí v prohlášení komise.

Pokuty za výtržnosti fanoušků dostaly také Teplice a Sparta, které musí zaplatit 10 tisíc korun. Spartě navíc hrozí další pokuta za nekalosti fanoušků při posledním duelu s Duklou Praha.

Komise rovněž zahájila řízení s Hradcem Králové kvůli výtržnostem fanoušků při duelu posledního kola s Plzní. Domácí příznivci zapalovali dýmovnice, kvůli čemuž musel být duel přerušen. Předvoláni jsou rovněž zástupci Bohemains Praha a Bohemians Praha 1905 kvůli podezření na nestandardní postupy pořadatelské služby při jejich vzájemném duelu Národní ligy. Z výtržností fanoušků se budou zpovídat také Jihlava a Slavia.

Padaly rovněž tresty za karetní prohřešky. Hned pět zápasů nebude moci v nové sezóně odehrát Adam Klavík z druholigového Mostu, který dostal v posledním kole Národní ligy červenou kartu za surovou hru.

V první lize si v úvodu nové sezóny jednou nezahrají rovněž kvůli červené kartě David Jablonský (Teplice) a Abulaziz Mašán. Oba také nasbírali čtyři žluté karty, ale jelikož se trest za žluté karty nepřevádí do další sezóny, musí zaplatit kompenzační poplatek stejně jako Marek Matějovský (Sparta), Tomislav Božič (Dukla), František Rajtoral (Plzeň), Josef Kaufman (Teplice), Libor Došek (Slovácko).

V Národní lize se kompenzační poplatek týká hráčů Patrika Šimka (HFK Olomouc), Davida Mikuly (Karviná), Zbyňka Vondráčka (Sokolov), Lukáše Jakubovského (Varnsdorf) a Richarda Vaňka (Karviná).

Reklama