Hlavní obsah

VIDEO: Kmotři dostali zelenou místo červené, fotbalu dál šéfuje Pelta s Berbrem v zádech

Praha

Dejte kmotrům červenou? Kdepak, jednoznačně zelenou. Valná hromada Fotbalové asociace České republiky (FAČR) potvrdila mocenské status quo. Šéfem zůstal Miroslav Pelta, který byl jediným kandidátem na předsedu. Místopředsedou za Čechy se stal vlivný bývalý rozhodčí Roman Berbr. Proti spojenectví Pelty s Berbrem se přitom postavilo 16,5 tisíce signatářů včetně sportovních osobností.

Miroslav Pelta o výzvě dejte Kmotrům červenou a Romanu Berbrovi.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Roman Berbr po zvolení místopředsedou FAČR

Miroslav Pelta po zvolení předsedou FAČR

Vlivného bracha potřeboval, a tak Miroslav Pelta moc dobře věděl, co má dělat. Šéf FAČR při obhajobě svojí funkce odmítl během zprávy o stavu rozvoje fotbalu vystoupit proti kandidátovi na místopředsedu Romanu Berbrovi. Co na tom, že široká veřejnost vnímá bývalého rozhodčího jako kmotra českého fotbalu. Co na tom, že Berbr byl spolupracovníkem Státní bezpečnosti, jak se tento týden ukázalo.

Výzva „Dejte kmotrům červenou" se zkrátka minula účinkem. „Média a veřejnost mě tlačí k tomu, abych proti němu vystoupil, jestli chci zachránit svou pověst. Já tak v žádném případě neučiním. Veřejně říkám, že spolu s Romanem Berbrem máme velmi dobré vztahy," deklaroval Pelta, aby bylo hned od začátku jasno.

Pelta vyzval Berbra, aby ubral plyn

Trochu Berbrovi přece jen vyčinil, aby se neřeklo. „Svými výroky způsobil českému fotbalu velkou škodu. Proto ho vyzývám, aby si v případě zvolení sáhl do svědomí a svou prací dokázal, že fotbal miluje," apeloval Pelta.

Berbrovy výroky, že jestli se nespokojeným klubům něco nelíbí, ať se odstěhují a hrají jinde, byly i na otrlé bafuňáře přece jen asi příliš. „Měl by se zamyslet nad svými činy a uvědomit si, že je potřeba, aby ubral na plynu. Měli bychom se všichni začít chovat tak, abychom získali zpět důvěru veřejnosti," podotkl Pelta.

Předsedkyně Odvolací a revizní komise FAČR Markéta Haindlová poukázala, že výkonný výbor svým alibismem otevírá prostor pro korupci. „Nechat šetření jen na policii je v rozporu s UEFA," připomněla.

Pelta i Berbr byli do svých funkcí zvoleni zcela hladce...

Jinak se zdá, že Berbr bude mít v novém výkonném výboru pět hlasů (svůj, Damkové, Tancošův, Votíkův a Paclíkův), Pelta by měl mít s osmi hlasy při jednání většinu.

Když nedostane rozum, půjde z kola ven

Staronový šéf vyjádřil přesvědčení, že už si Berbra s novými kolegy srovná. "Jsem rozhodnutý dát mu šanci. Nechci hned někoho zlikvidovat, když nad ním získám převahu. Ale vyhlašuji nulovou toleranci vzhledem k jeho excesům. Jsme na hraně. Roman si uvědomil, že to přepískl. Když nedostane rozum, půjde z kola ven," řekl Pelta po skončení jednání.

Rozložení sil v novém výkonném výboru nechce komentovat. Nezastírá ovšem, že je s ním spokojený. "Nechci nikoho strašit. Konečně však mám takové složení výkonného výboru, abychom mohli přistoupit k razantním opatřením v případě, že by to nešlo po dobrém. Nechci trpět za někoho, kdo se nedokáže chovat tak, jak má. Tedy podle morálky a předpisů FAČR," varoval Pelta.

Nové složení výkonného výboru FAČR:
předseda: Miroslav Pelta,
místopředseda za kluby první a druhé ligy: Dušan Svoboda,
místopředseda za Čechy: Roman Berbr,
místopředseda za Moravu: Zdeněk Zlámal,
předseda řídící komise za Čechy: Dagmar Damková,
předseda řídící komise za Moravu: Pavel Blaha,
členové za Čechy: Josef Tancoš, Rostislav Votík,
členové za Moravu: Vlastimil Hrubčík, Miroslav Vrzáček,
členové za ligu: František Hrdlička, Josef Lébr, Tomáš Paclík.
Arbitrážní komise: Ondřej Lněnička, Zuzana Ondřejová, Vítězslav Paděra, Jan Rada, Petr Konečný, Jaroslav Kadlec, Jiří Kňáva.
Odvolací komise: Kateřina Radostová, Jiří Lego, Antonín Kadlec, Vladimír Kristýn, Jiří Šidliak.
Revizní a kontrolní komise: Jaroslav Hampl, Zdeněk Šimek, Marek Hájek.

Reklama