Hlavní obsah

VIDEO: Berbrovi vyhlašuji nulovou toleranci. Jsme na hraně, tvrdí Pelta

Praha

Znovu potvrdil, jak protřelým bafuňářem je. Před znovuzvolením do funkce prvního muže českého fotbalu sice Miroslav Pelta všemocného Romana Berbra pokáral, ale distancovat se od něj odmítl. Teprve ve chvíli, kdy zvolením dalších svých věrných do výkonného výboru získal nad novým místopředsedou FAČR převahu, adresoval Pelta bývalému rozhodčímu a také spolupracovníkovi Státní bezpečnosti ostřejší varování...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nově zvolený předseda FAČR Miroslav Pelta během Valné hromady Fotbalové asociace dne 8. června 2013 v hotelu Clarion v Praze.

Článek
Fotogalerie

Roman Berbr po zvolení místopředsedou FAČR

Miroslav Pelta po zvolení předsedou FAČR

Můžete být spokojený. Máte podporu, jakou jste si přál.

Za Ivana Haška byl většinou boj v poměru hlasů 7:6. Za mě jsme tak nikdy neuvažovali a prosazovali věci, co mají hlavu a patu. Chceme konsensus, ale máte pravdu. Se složením výkonného výboru spokojený jsem.

Ve svojí zprávě jste konstatoval, že Roman Berbr kazí image fotbalu. Dovedete si představit spolupráci s ním?

V posledních dnech postupoval způsobem, který tomu jasně odporuje. Nespokojeným klubům vzkázal, až se odstěhují a jdou hrát jinam, měl další podobná prohlášení. Proti tomu jsem se jasně vymezil, nebudu to tolerovat. Roman už nebude člověkem ze zákulisí. Teď bude mít všechno daleko složitější, je třeba, aby vážil každého slova. Nemůžeme říkat, že nás výzva ‚Dejte kmotrům červenou' nezajímá. Apeloval jsem na něj ještě ráno před valnou hromadou, aby to bral vážně. Snad to pochopil. Slíbil, že se k věcem, jež se ho týkají, brzy vyjádří.

Sice jste Berbra pokáral, ale nedistancoval se od něj...

Měl jsem za poslední dny hodně schůzek. Kdybych po něm chtěl, aby nekandidoval, neztratil by vliv, který má. Zhodnotil jsem, že je třeba ho stáhnout do funkce, kterou získal. I zodpovědnost, aby si věci uvědomil. Snad si ho srovnáme. Horší by bylo, kdyby se stáhl - a zůstal tím zákulisním hráčem.

Ale vždyť Berbr ve výkonném výboru již působil a funkci měl.

Cílilo se na něj, hlavně od těch, co podpořili Markétu Haindlovou. Bude se muset vypořádat se svou minulostí, aby byl pro veřejnost akceptovatelný.

A vy věříte, že toho vůbec někdy lze dosáhnout...? Jak to chcete zařídit?

Nic jednoduchého, nevyřeší se to za týden, za měsíc. Musíme apelovat nejen na Romana Berbra, aby ubral plyn. Je třeba také nachystat systémové změny, odstranit kumulaci funkcí a jejich souběh. Otazníků je před námi hodně, ale věřím, že to budeme schopní zvládnout.

Fotbal je fenomén, dává příklady. A teď vyšlo najevo, že Berbr pracoval pro zločineckou organizaci, komunistickou StB!

Vadí mi to. Kdo měl zkušenosti s tou složkou, nebylo to pro něj nic příjemného. Roman mi tvrdí, že nebyl u StB, ale u rozvědky, kde měl na starosti lidi ze zahraničí. Nevyznám se v tom, ale není to nic, čím by se mohl chlubit. Bylo to před třiceti lety a nikdy se s tím netajil, jen teď to vyšlo na světlo. Jde o jeho svědomí - a na valné hromadě se ukázalo, že fotbalovému hnutí to asi nevadí. Dobrý pocit z toho nemám, což jsem mu řekl do očí. Ujišťoval mě, že nikoho netýral a netrápil.

Opravdu věříte, že se Berbr změní?

Jsem rozhodnutý dát mu šanci. Když nad někým získám převahu, nechci ho hned likvidovat. Ale Romanovi vzhledem k jeho excesům vyhlašuji nulovou toleranci. Jsme na hraně. Uvědomil si, že to přepískl. Když nedostane rozum, půjde z kola ven.

Hrozil valné hromadě krach v případě, že byste delegáty vyzval, aby Berbra nevolili?

Myslím, že ne. Všechny hlavně mrzelo, že po tak skvělém zápase český tým v pátek jen remizoval s Itálií Teď musíme všechno vyhrát, i venku.

Má se za to, že v novém výkonném výboru máte na svojí straně osm lidí, zatímco Berbr jen pět. Jak přijal, že jste ho porazil?

Jsem spokojený s novým složením, ale nechci ten poměr přesně určovat. Beru to tak, že v případě nutnosti razantního řešení bych k tomu měl vůči komukoliv dostatek prostoru, síly a vlivu. Berbr pracuje ve fotbale dlouho a ví, že ne vždy se vše podaří tak, jak by si přál. Není to však mé vítězství nad ním. V poslední době jsme se semkli, čekají nás důležité věci.

Každý si teď položí otázku, jak je možné, že se Berbr se svými metodami dostal tak vysoko...?

Zmíněnou výzvou dostal dostatečné varování, aby se zamyslel. Stejný útok je veden i na moji osobu, mám z toho špatný pocit. Ale na něj ze všech nejvíc. Jsem zklamaný, řeší se jen negativa. Chci, aby se vrátila chuť a důvěra v amatérský i profesionální fotbal. Nechci nikoho strašit, ale konečně mám takové složení výkonného výboru, abychom mohli přistoupit k razantním opatřením v případě, že by to nešlo po dobrém. Nechci trpět za někoho, kdo se nedokáže chovat tak, jak má. Podle morálky a předpisů FAČR.

Reklama