Hlavní obsah

Messiho cena? Až 6,6 miliardy. Ronaldo má poloviční hodnotu, Bale pětinovou, tvrdí analytici

Určit tržní hodnotu argentinské hvězdy fotbalové Barcelony Lionela Messiho není zrovna lehký úkol, přesto se o její vyčíslení pokusil ve výroční zprávě projekt CIES Football Observatory, který působí pod patronátem FIFA a funguje v rámci Mezinárodního centra pro sportovní studia.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Argentinský fotbalista Lionel Messi vévodí žebříčku nejhodnotnějších hráčů.

Článek

Ve zprávě je mimo celé řady jiných statistik sestaven žebříček 60 momentálně nejdražších hráčů v Evropě, jemuž suverénně vévodí právě Messi. To ostatně není žádné velké překvapení vzhledem k tomu, že malý Argentinec se už ve 25 letech stal nejlepším střelcem v historii Barcelony, čtyři roky po sobě byl vyhlášen nejlepším hráčem světa a jenom loni stihl nasázet 92 branek.

Football Observatory určil jeho tržní hodnotu v rozmezí 217 až 253 miliónů eur, tedy cca 5,6  až 6,6 miliard korun. Hvězdě konkurenčního Realu Cristianu Ronaldovi patří v žebříčku druhé příčka, jeho hodnota je ale zhruba poloviční oproti Messimu - 102 až 118 miliónů eur.

Top 10 nejhodnotnějších hráčů v Evropě podle CIES Football Observatory 2013 Annual Review
Ceny jsou uváděné v miliónech eur
1. Lionel Messi (Barcelona) 217.4-252.6
2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 102.2-118.7
3. Edinson Cavani (Neapol) 58.3-67.8
4. Eden Hazard (Chelsea) 55.5-64.5
5. Sergio Agüero (Manchester City) 48.6-56.4
6. Radamel Falcao (Monaco) 46.3-53.8
7. Mario Balotelli (AC Milan) 45.5-52.9
8. Wayne Rooney (Manchester United) 45.1-52.4
9. David Silva (Manchester City) 43.5-50.5
10. Gareth Bale (Tottenham) 43.5-50.5

„Pokud by Lionel Messi teď někam přestoupil, zcela určitě by se stal nejdražším hráčem historie. Ekonomická hodnota argentinské superhvězdy se velmi blíží výstupní klauzuli zakotvené v jeho smlouvě (250 miliónů eur)," stojí ve zprávě.

„Všechny klíčové parametry, které obvykle zvyšují cenu hráče, hovoří ve prospěch Messiho: hraje ve špičkovém klubu, kterému se daří, pravidelně podává vynikající výkony, střílí góly, na vysoké úrovni reprezentuje Argentinu, hraje na ofenzivní pozici, je zhruba uprostřed své profesionální kariéry a nedávno prodloužil dlouhodobý kontrakt," píše se dále.

Ronaldův přestup je pravděpodobnější

Ronaldova kritéria oproti Messiho případu nejsou podle zprávy v některých ukazatelích směrem k výši tržní ceny tolik příznivá. „Ze stávající smlouvy už mu zbývají jen dva roky. Je mu už 28 let a Real Madrid má možná poslední příležitost ho se ziskem prodat. Jeho transfer je tak momentálně mnohem pravděpodobnější, než je tomu v případě Messiho."

Jen pro srovnání - Messi má podle žebříčku pětkrát větší hodnotu než ofenzivní tahoun Tottenhamu a aktuálně „žhavé zboží" na přestupovém trhu Gareth Bale. Podle analytiků se jeho cena pohybuje mezi 44 a 51 miliónů eur. Podle britských médií je však za něj Real Madrid připraven zaplatit až 85 miliónů liber.

Reklama