Hlavní obsah

Anglie neví, jak hrát fotbal. Jen kopeme míč po hřišti, kritizuje po fiasku Harry Redknapp

Ač je nazývána kolébkou fotbalu, Anglie už roky čeká na výraznější úspěch své reprezentace na mezinárodním poli. Po fiasku reprezentace na mistrovství Evropy do 21 let a nepřesvědčivých výkonech seniorského národního týmu v poslední době, se v Anglii znovu rozproudila debata o tom, proč v mezinárodní konkurenci opakovaně selhává.

Foto: Pilar Olivares, Reuters

Anglická reprezentace už dlouho marně čeká na výraznější úspěch. Na snímku (zleva) Phil Jones, Wayne Rooney, Frank Lampard, Phil Jagielka a James Milner.

Článek

Poté, co anglická jedenadvacítka ne ME v Izraeli prohrála všechny tři zápasy ve skupině, vyjádřil se k situaci v reprezentačním fotbale mimo jiné i kouč QPR Harry Redknapp, jenž píše komentáře pro deník The Sun.

„Jsem velmi vášnivým fanouškem anglického týmu na všech úrovních a bývám hrozně zklamaný, když vidím, jak bídně hrajeme proti ostatním zemím, přestože máme tak skvělé individuality," posteskl si Redknapp.

Anglie na velkých šampionátech dlouhodobě zaostává za Španělskem či Itálií, na něž se mocně dotahuje v poslední době Německo. Albion se naopak špičce spíše vzdaluje.

Anglický fotbal se musí změnit

„Náš fotbal se musí změnit a musí to přijít z jeho vrcholu. Manažer Hodgson (kouč seniorského áčka) musí spolupracovat s trenéry na všech úrovních a sjednotit s nimi směr. My nevíme, jak hrát fotbal. Jenom kopeme míč po hřišti a nikam nás to nevede. Naše děti netrénujeme jednotným a správným způsobem. Výsledkem je, že seniorský tým je dlouhodobě neúspěšný," rozpovídal se Redknapp.

Podle něj není příčinou neúspěchu to, že by Albionu chyběli skvělí fotbalisté. Právě naopak, ostrovní země se v posledních dekádách může pochlubit řadou velkých hvězd, které však spolu na žádný úspěch nedosáhly.

„Podívejte na tzv. zlatou generaci Stevena Gerrarda, Franka Lamparda, Johna Terryho, Wayna Rooneyho a Ashleyho Colea. Když vezmeme jednoho po druhém, tak snad neexistovala země, která by takovému týmu na papíře mohla čelit. Jenže dohromady nikdy nic nevytvořili, protože jsme jenom kopali míč dopředu a doufali, že to dobře dopadne," nebral si servítky současný kouč QPR.

Zároveň dal návod, na co by se výchovný a herní systém v jeho zemi měl zaměřit: „V mezinárodním fotbalu nemůžete jen kopnout a doufat, protože se tak zbavujete balónu. Dnes je to celé o držení míče, získávání míče zpět po ztrátě a kontrole hry. Potřebujeme trenéry, kteří sami věří, že tohle je ten správný ideál."

Reklama

Související témata: