Hlavní obsah

V Brazílii začíná festival mistrů! Předehra šampionátu s hvězdným obsazením

Karel FeltPrávo

Tuto sobotu večer začne v hlavním městě Brazílie už 9. ročník Poháru Konfederací FIFA, v němž se střetávají mistr světa, kontinentální šampióni a tým hostitelské země. Hraje se tam, kde se v následujícím roce koná mistrovství světa.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Neymar (zcela vpravo) je největší hvězdou Brazilců.

Článek

Letos se tedy uskuteční v Brazílii, která tuto trofej získala už třikrát. V roce 1997 v turnaji startovala i Česká republika místo Německa a skončila třetí.

Osm účastníků letošního ročníku tvoří převážně skutečně vybraná fotbalová společnost, turnaj také média nazývají Festivalem mistrů. Největšími favority jsou domácí Brazilci, trenér Luiz Felipe Scolari povolal ty nejlepší hráče, které má země pětinásobných mistrů světa k dispozici. Nechybějí šampióni Ligy mistrů s Bayernem stoper Dante a záložník Luiz Gustavo, vítězové Evropské ligy s Chelsea stoper David Luiz a středopolař Oscar, obránci Dani Alvés z Barcelony nebo Marcelo z Realu Madrid.

Hvězdou Neymar

Největší hvězdou týmu je útočník Neymar, který před pár dny přestoupil ze Santosu do Barcelony a podle odborníků může brzy zastínit Messiho.

„Pohár je generálkou pro pořadatele, kteří si vyzkoušejí organizační záležitosti. Pro tým je to turnaj velice prestižní. Fanoušci od nás očekávají vítězství. Tlak na nás bude stejný jako příští rok při mistrovství světa. My jsme na něj připraveni," řekl Luiz Felipe Scolari.

Španělští mistři světa přijedou bez záložníka Realu Xabiho Alonsa, který laboruje s třísly a stopera Barcelony Carlese Puyola, jenž odpočívá po sezóně prošpikované zdravotními problémy. Kapitánem je Iker Casillas, který v Realu na jaře nechytal, ale má plnou důvěru kouče Vicenta del Bosqueho. Žádná z dalších opor mistrů světa a Evropy mu nechybí. Před čtyřmi roky skončili Španělé v Jihoafrické republice jako evropští šampióni až třetí. „O to víc o tuto trofej stojíme," přiznal 101násobný španělský reprezentant, obránce Sergio Ramos.

Evropu reprezentují Italové

Evropu reprezentují vicemistři z Itálie. Minulý týden na Letné neoslnili, ale... „Museli jsme se rozhodnout, jestli dáme všechny síly do jednoho zápasu nebo budeme brát v úvahu utkání, která jsou před námi," vysvětlil trenér Cesare Prandelli, proč hráli na čtvrt plynu. Páteř jeho týmu tvoří neprůstřelný Gianluigi Buffon, stratég Andrea Pirlo a smrtící útočné duo Mario Balotelli – Stephan El Shaarawy.

Uruguay přijela na turnaj jako jihoamerický šampión. Brazilská média připomněla už mnohokrát „neslavné" finále MS 1950, v němž právě Uruguay sebrala trofej na Maracaná Brazílii po výhře 2:1. „Bylo by hezké si finále zopakovat. A se stejným výsledkem," popíchl rivala kouč Oscar Tabarez. Nemá ale tolik hvězd. Útočník Diego Forlán se v Evropě neprosadil podle představ a hraje v Brazílii. Gólman Fernando Muslera chytá za Galatasaray. Nyní je ale jedničkou týmu kanonýr Neapole Edinson Cavani, o kterého usilují v Anglii.

Severní a střední Ameriku reprezentují kontinentální mistři a olympijští vítězové z Mexika, v jejichž středu není žádná velká hvězda. Asijští šampióni Japonci dorazili s gloriolou prvního týmu, který si už vybojoval účast na mistrovství světa 2014. Jejich lídrem je záložník Šindži Kagawa z Manchesteru United.

Nigerijští orlové reprezentují Afriku. Hra loňského překvapení šampionátu černého kontinentu se točí především kolem záložníka Chelsea Johna Obi Mikela. Senzací je účast Tahiti, reprezentujícího Oceánii. Tým, který je na 138. místě aktuálního žebříčku FIFA, nemá ve svém středu žádného známého hráče. Nejvíc spoléhá na útočníka Maramu Vahiruu z průměrného řeckého Panthrakikosu, který se ale v roce 2001 s Nantes stal francouzským mistrem.

Program poháru
Skupina A
15. 6., 21.00 h: Brazílie–Japonsko
16. 6., 21.00 h: Mexiko–Itálie
19. 6., 21.00 h: Brazílie–Mexiko
20. 6., 0.00 h: Itálie–Japonsko
22. 6., 21.00 h: Itálie–Brazílie, Japonsko–Mexiko.
Skupina B
17. 6., 0.00 h: Španělsko–Uruguay
17. 6., 21.00 h: Tahiti–Nigérie
20. 6., 21.00 h: Španělsko–Tahiti
21. 6., 0.00 h: Nigérie–Uruguay
23. 6., 21.00 h: Nigérie–Španělsko, Uruguay–Tahiti.
Semifinále
26. 6. ve 21.00 h: vítěz A–druhý B
27. 6. ve 21.00 h: vítěz B–druhý A
O 3. místo
30. 6. v 18.00 h
Finále
1. 7. v 00 h
Časy jsou uvedeny v SELČ. Zápasy vysílá přímo ČT Sport, v případě souběhu bude jeden ze záznamu.

Reklama

Související témata: