Hlavní obsah

O plat sice Damková na Strahově přišla, fotbalovým sudím však bude velet dál

Praha
Aktualizováno

O plat vyplácený Strahovem sice Dagmar Damková přišla, fotbalovým sudím však bude šéfovat dál. „Museli jsme s ní ukončit smlouvu, protože stanovy neumožňují, aby placený funkcionář svazu zasedal ve výkonném výboru," glosoval staronový předseda Miroslav Pelta první jablko sváru, do něhož se musel s nově ustavenou strahovskou generalitou na prvním zasedání zakousnout. Právě Damková a její šéfovská funkce nad rozhodčími se měla stát barometrem poměru sil mezi Peltou a jeho kontroverzním místopředsedou Romanem Berbrem, životním přítelem Damkové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dagmar Damková (uprostřed) bude fotbalovým rozhodčím vládnout dál.

Článek

„Nic takového. Sám jsem Damkovou navrhl a jméno žádného dalšího kandidáta na tuto funkci nepadlo," odmítl ovšem Pelta spekulace o možné konfrontaci s Berbrem.

Pelta nemíní vládnout silou

„Má výhodu, že je členkou komise rozhodčích UEFA, což je hodně důležitá funkce, s její prací jsem navíc spokojený," dodal promptně. O plat ji však připravit musel, jiné zbytí neměl. „Jde o mzdu řádově v desítkách tisíc, přesnou výši ale neznám. Stanovy ale prostě neumožnují, abychom ji dál platili," přiznal, že se nehledaly žádné obezličky, jak Damkové ponechat dosavadní plat.

Neuplatnil přitom sílu předsedy, ba ani převahu, kterou po valné hromadě ve výkonném výboru získal. „Nejsem zastáncem silových řešení, chci vždy a v každém případě dojít ke koncensu celého výkonného výboru," potvrdil Pelta.

Dokonce prozradil, že svým strahovským podřízeným ve fotbalové vládě hned na úvod oznámil, že nemíní využívat převahy, kterou mu volby daly.

„Nechci, aby se propíralo, že osm z třinácti členů je na straně Pelty a že mohu současné konstelace využívat k prosazení svých záměrů," řekl jim prý na rovinu.

Změny v Čechách si předseda pochvaluje

I proto úvodní zasedání nového výkonného výboru proběhlo hladce a žádný problém či svár nepřineslo. Ani mezi Peltou a jeho prvním místopředsedou Berbrem, byť před valnou hromadou i po jejím skončení se staronový šéf českého fotbalu vůči mocnému zákulisnímu hráči ze Západních Čech dost ostře vyhraňoval a i pár hrozeb mu poslal.

„V minulosti jsem s ním nikdy žádné spory neměl a také dnes mezi námi došlo ke shodě. A to přesto, že jsme schvalovali třeba předsedy jednotlivých komisí na úrovni Čech, kde dochází k výrazným změnám, s nimiž jsem spokojen," liboval si Pelta hlavně nad tím, že sudím od ČFL níž bude nově velet jablonecký Martin Šreter.

„Znám ho velice dobře a jeho jmenování beru jako velký posun," kvitoval funkci pro svého jabloneckého krajana Pelta.

Disciplinárka má nového šéfa ze Siemensu

Své šéfy už mají i celostátní komise. Rozhodčím bude dál velet Dagmar Damková, která má do 10. července předložit jména svých podřízených, disciplinární komisi pak bude mít na povel právník Richard Baček.

„Dal jsem na doporučení jednoho z členů ČOV, protože jsem nechtěl do této funkce právníka kontroverzního, natož pak s někým spjatého. Jde o advokáta ze Siemensu, který má fotbal rád a práci v disciplinárce se hodlá naplno věnovat," objasnil Pelta volbu předsedy fotbalového tribunálu.

S opilým fanouškem, který ho napadl při předávání trofeje určené pro vítěze poháru Libereckého krajského fotbalového svazu, však před ní nepředstoupí. „Měl v krvi 2,47 promile, což mluví za všechno. Ale neplival na mě, jak se někde psalo, pouze se chtěl na mě sápat. Šéf domácího klubu ale zakročil, opilec se lekl a odnesla to košile," bere Pelta s humorem epizodu, k níž došlo v Jablonci nad Jizerou.

Reklama