Hlavní obsah

Na Strahově začalo ministerstvo kontrolovat, jak fotbal nakládá se státními dotacemi

Na počátku byla demonstrace síly poté, co někdejší šéfová Odvolací a revizní komise FAČR Markéta Haindlová zkusmo ohlásila kandidaturu na předsedkyni českého fotbalu, na konci kontrola z ministerstva školství a tělovýchovy, která právě tento týden na Strahov dorazila. „Tři úřednice z ministerstva prověřují od středy hospodaření se státními dotacemi. Budou tady přibližně dva měsíce," potvrdil staronový šéf fotbalu Miroslav Pelta, že audit vzešlý z iniciativy ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby se rozběhl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nově zvolený předseda FAČR Miroslav Pelta nemá z kontroly obavy,

Článek

Nebýt veřejné popravy vzpurných klubů z ČFL a divize, které se rozhodly podpořit právě Haindlovou a jimž bylo dáno okamžitě najevo, kdo je v českém fotbale vládcem, žádná kontrola by zřejmě na Strahov nedorazila.

Až příliš okatá demonstrace síly a následné arogantní výroky šedé eminence českého fotbalu Romana Berbra však byly i na ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu moc. Berbrův vzkaz vzpurným klubům, aby si šly hrát fotbal jinam, když se jim poměry v Čechách nelíbí, ho nadzvedl úplně. Proto také vyzval svého ministerského kolegu Petra Fialu, aby na Strahově proběhla kontrola, jak fotbal nakládá se státními dotacemi.

Snad bude kontrola objektivní

„Docílila jsem nejen kontroly, ale probudila i zájem veřejnosti, která se o situaci začala interesovat, o čemž svědčí tisíce podpisů pod výzvou Červená karta kmotrům. I proto doufám, že půjde o kontrolu objektivní a že veřejnost se bude o problematiku zajímat dál," pochvalovala si Haindlová, že její kandidatura alespoň k něčemu byla.

V těchto dnech kontrola na Strahově začala. „Úřednice z ministerstva si vyžádaly dokumenty, které jsme jim dali k dispozici. Stejně tak jsme jim nápomocni ve všech požadavcích, které mají či mít budou," potvrdil strahovský mluvčí Jaroslav Kolář vstřícný přístup asociace.

Fotbal dostává ze státních prostředků celkem 260 miliónů korun, které se následně dělí do pěti různých programů. Právě vynakládání těchto financí za poslední dva roky audit prověřuje.

„Jsme sami rádi, že ke kontrole dochází a že tudíž rozptýlíme veškeré pochybnosti, jak se s penězi nakládá. Jsme přesvědčeni, že je všechno v pořádku a že fotbal využívá dotací tak, jak má," mluvil v podobném duchu i předseda FAČR Miroslav Pelta.

Reklama

Související témata: