Hlavní obsah

Kvůli demonstracím v Brazílii je prý v ohrožení Pohár FIFA

Kvůli demonstracím v Brazílii by podle tamních médií mohl být ukončen fotbalový Pohár FIFA. Členové jednoho z osmi zúčastněných týmů prý už přesvědčují vedení, aby rozhodlo o odstoupení z turnaje. Obávají se totiž o bezpečnost svých příbuzných, kteří jim přijeli do Brazílie fandit. Uvedly to rozhlasová stanice CBN a internetová stránka deníku Estado de Sao Paulo. Mezinárodní fotbalová federace však tyto informace popřela.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Brazilští demontranti protestují během fotbalového Poháru FIFA.

Článek

V Brazílii se už druhý týden demonstruje proti sociální nerovnosti, policejnímu násilí a rozmáhající se korupci. Velkým trnem v oku veřejnosti jsou rovněž vysoké výdaje státního rozpočtu na pořádání fotbalového mistrovství světa 2014 a olympijských her v Rio de Janeiru o dva roky později. Ve čtvrtek vyšel do ulic zhruba milion Brazilců a při policejním zásahu přišel jeden člověk o život.

Podle listu Estado se dva oficiální vozy FIFA staly terčem útoku ve městě Salvador, kde ve čtvrtek hrála Uruguay s Nigérií. Vedení světového fotbalu se prý snaží nyní přesvědčit týmy, aby zůstaly. "Protesty v ulicích brazilských měst donutily FIFA jednat s týmy, aby je udržela na Poháru FIFA. Pokud by nebyla zaručena bezpečnost, turnaj by mohl být zrušen," uvedl deník.

Vedení světového fotbalu však v oficiálním prohlášení jakékoliv úvahy o předčasném ukončení turnaje popřelo. "FIFA ani místní organizační výbor vůbec neprojednávaly možnost zrušení Poháru FIFA," uvedli funkcionáři v dokumentu zveřejněném agenturou Reuters.

Situace při generálce na světový šampionát v příštím roce je vážnější, než se čekalo. "FIFA si nepředstavovala, že turnaj bude perfektní, ale rozsah problémů je větší než ten nejhorší možný scénář. Stal se noční můrou," komentoval dění další list Folha de Sao Paulo.

V pátek je na Poháru FIFA volný den. V sobotu jsou na programu zápasy Itálie s Brazílií v Salvadoru a Japonska s Mexikem v Belo Horizonte.

Reklama

Související témata: