Hlavní obsah

Forlán dal za Uruguay po roce gól a stylově oslavil stý start

Salvador

Fotbalista Diego Forlán parádně oslavil jubilejní stý zápas v uruguayském národním týmu. Nejenže zkušený útočník proti Nigérií přerušil roční čekání na reprezentační branku, ale zároveň rozhodl o cenné výhře 2:1, která jihoamerický výběr na Poháru FIFA značně přiblížila k postupu do semifinále.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Kanonýr Uruguaye Diego Forlán.

Článek

Čtyřiatřicetiletý kanonýr brazilského Internacionalu se za Uruguay naposledy střelecky prosadil 2. června 2012 v utkání s Venezuelou, poté vyšel dvanáctkrát za sebou naprázdno. Jeho chvíle znovu přišla v zápase s Nigérií, když se na stadiónu v Salvadoru v 51. minutě trefil povedenou ranou do horního rohu.

"Jsem hrozně moc šťastný, že se mi podařilo dát tak důležitý gól v utkání, které pro mne bylo hodně speciální. Navíc na tak významném turnaji, jako je konfederační pohár," uvedl po zápase Forlán, jenž zaznamenal 34. reprezentační branku a posunul se do čela historické tabulky střelců své země před spoluhráče Luise Suáreze.

Sám věděl, že Uruguay byla před zápasem s Nigérií v těžké situaci. Po úvodní porážce 1:2 se Španělskem potřebovala vyhrát, aby si zachovala naději na postup. "Rezignace by ale byla katastrofou, museli jsme do toho dát všechno," konstatoval Forlán, který nastoupil v základní sestavě po boku dalších hvězdných útočníků Edinsona Cavaniho a Suáreze.

Situace ve skupině je zamotaná

Bývalému hráči Manchesteru United, Villarrealu, Atlétika Madrid či Interu Milán duel s Nigérií vyšel na výbornou, protože v 19. minutě přihrál na úvodní gól kapitánovi Diegu Luganovi a po změně stran sám rozhodl.

Na tiskové konferenci ho ocenil i trenér Óscar Tabárez. "Forlán je skvělý profesionál a špičkový útočník. Tím, jak dokáže používat obě nohy a pracovat s míčem, ukázal svůj talent," řekl Tábarez. "Je pro něj důležité, že si připsal stý start. Je mu odměnou za vše, co dosud v kariéře dokázal," doplnil uruguayský kouč.

Jeho tým tak zamotal situaci ve skupině B, kde má tři body stejně jako Nigérie. Zatímco ale afrického mistra na závěr čeká dosud stoprocentní Španělsko, Jihoameričané narazí na outsidera turnaje Tahiti. "Nyní máme chvíli na odpočinek a uvidíme, kdo v příštím zápase nastoupí," dodal Forlán.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň