Hlavní obsah

Italové jsou v Brazílii „zabednění" v hotelu. Ven může jen Balotelli. Kvůli barvě pleti, řekl trenér

Salvador

Italští fotbalisté měli kvůli demonstracím během Poháru FIFA v brazilském Salvadoru zákaz vycházení z hotelu. Ven mohl jen Mario Balotelli. Trenér Prandelli útočníkovu omluvenku obhajoval po svém. „Barva jeho pleti je jiná než naše," řekl kouč s nádechem nekorektnosti. Později ale svůj „vtípek", který pochopil dokonce i Balotelli, vysvětlil. Útočník ve městě pomáhal místní charitě.

Foto: Satiro Sodre, Reuters

Rozhodčí Enrique Osses udělil Balotellimu žlutou kartu za polonahou gólovou oslavu.

Článek
Fotogalerie

Itálii v sobotu čeká na Poháru FIFA šlágr s domácí Brazílií a vedení „Azzurri" nechtělo riskovat. I když italský tým popřel spekulace, že uvažoval o odstoupení z turnaje.

„Určitě se nechystáme zamířit domů," řekl italský kouč Cesare Prandelli.

Kvůli několik dnů trvajícím protivládním demonstracím, jež se nevyhnuly ani městu Salvador, raději Italové zůstali v hotelu. Výjimkou byl však Balotelli. „Jako jediný dostal povolení opustit hotel, protože jeho barva je trochu jiná než naše," řekl v žertu Prandelli na adresu syna ghanských rodičů.

Balotelli trenéra pochopil

Reprezentační kouč nicméně později vysvětlil, že Balotelli se účastní sociálního projektu, jenž pomáhá zlepšit život v jednom z největších salvadorských slumů. „Už tu byl dvakrát a udělal tu hodně práce. Pro fotbalistu je důležité uvědomit si, jaké má štěstí, a pomáhat ostatním," dodal Prandelli.

Pokud Balotelli trenérovu poznámku o barvě pleti zaregistroval, nezdálo se, že by ho urazila. „Vypadám jako člověk z Bahii!" napsal na twitteru. Stát Bahia, jehož je Salvador hlavním městem, má největší podíl černochů v populaci ze všech brazilských států.

Trenér přiznal, že tým protesty zneklidňují

Navzdory tomu, že italský tým neplánuje vzít „do zaječích", Prandelli přiznal, že jeho tým rozhodně není v klidu.

„Od té doby, co jsme do Brazílie přijeli, se situace velmi změnila. V Riu jsme se mohli pohybovat po městě bez problémů, zato tady nesmíme vyjít ani z hotelu," řekl kouč Italů.

„Všechny demonstrace, které mohou nějak podpořit rozvoj země, jsou pochopitelně vítané, ale když se jejich pokojný charakter změní v násilný, vyvolává to v nás obavy," dodal Prandelli.

Pohár FIFA provází od počátku velké civilní nepokoje, a to především kvůli navyšování nákladů (podpora infrastruktury, dostavba stadiónů) na chystané MS, které se odehraje v roce 2014. Zjednodušeně řečeno se toto navyšování promítá ve zdražování veřejných služeb, které jsou pro obyvatele země se zhoršujícím se sociálním zabezpečením nemalou zátěží. Protestů se účastnily statisíce lidí napříč celou Brazílií

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články