Hlavní obsah

Španělé oslavují nečekaného hrdinu Albu a jeho nádherný slalom

Fortaleza

Přestože je povoláním levý obránce, počínal si španělský fotbalista Jordi Alba v nedělním utkání Poháru FIFA S Nigérii jako ostřílený kanonýr a zastínil všechny ofenzivní spoluhráče. Na výhře 3:0 se bek Barcelony podílel dvěma góly a především jeho slalom mezi soupeři před první trefou ze třetí minuty vzbudil velký ohlas.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Španělský fotbalista Jordi Alba se raduje z gólu do sítě Nigérie.

Článek

"Dát dva góly v jednom utkání pro mě není normální, zažívám něco zcela nového. Zejména z toho důvodu, jak kvalitní ofenzivní hráče v tomhle týmu máme. Pro mě je divné, pokud dám jen jeden gól, natož dva," smál se po zápase Alba, který vstřelil v neděli stejně gólů jako za předešlých 19 zápasů v reprezentaci.

"Seřídil mířidla"

Diváky nadchla hlavně první branka. Po sérii krátkých přihrávek se Alba na levé straně dostal k míči a slalom mezi nigerijskými hráči zakončil přesnou střelou k tyči. "Šel jsem z boku a Andrés Iniesta mi krásně přihrál do běhu. Pak jsem se s trochou štěstí dostal až k brance a povedlo se mi dobře seřídit mířidla," popisoval Alba gól, jímž otevřel skóre.

Také při druhé trefě v utkání si ale čtyřiadvacetiletý zadák počínal, jako by v útoku nastupoval odjakživa. Svůj únik na nigerijského gólmana zakončil sebevědomou kličkou a uklidil míč do prázdné branky. "Musím pochválit Davida Villu za krásný pas. Všiml jsem si, že to Nigerijci vypustili, tak jsem se nevrátil do svého obvyklého postavení. Dobře jsem přihrávku zpracoval a pak už zbývalo jen skórovat," řekl Alba s úsměvem.

Od spoluhráčů se dočkal velké pochvaly. "Jak je Jordi pro španělský tým důležitý? Já myslím, že týmu přináší strašně moc," prohlásil Fernando Torres, autor druhé branky proti Nigérii.

"Nedávno jsme se o tom bavili. V tomhle týmu je možná nejtěžší právě role krajních beků a útočníka. Udělají hodně neviditelné práce. Jordi třeba nedává tolik góly, ale pokaždé něčím navíc přispěje do ofenzivy," mínil Torres.

Je rád, že se Albovi v národním týmu tak daří. "Spousta lidí ho viděla jako hráče, který přišel odnikud a najednou si zajistil místo v sestavě. Všechny pak ohromil na loňském mistrovství Evropy, možná i proto, že ho lidé z jeho působení ve Valencii neznali. Teď ho mohou sledovat v Barceloně a vypadá to, jako by s námi hrál deset let. A to samé v národním týmu," dodal Torres.

Postup z prvního místa

Španělé si díky výhře 3:0 definitivně zajistili postup do semifinále z prvního místa a mohou se těšit na souboj s Itálií. Půjde o reprízu loňského finále Eura, kde tým z Pyrenejského poloostrova zvítězil hladce 4:0. "Proti týmu jako Itálie nikdy nevíte co čekat. Jsou organizovaní vzadu a skvělí s míčem. Bude to těžké, ale musíme dál předvádět náš styl," uvedl Alba.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín