Hlavní obsah

Brazílie je ve finále Poháru FIFA, trenér Scolari přesto tvrdí: Na MS ještě nejsme připraveni

Belo Horizonte/ Praha

Reprezentace domácí Brazílie splnila na Poháru FIFA další cíl, Uruguay ve středečním semifinále porazila a s vítězem druhého duelu Španělsko - Itálie si zahraje finále, trenér Scolari však přesto tvrdí, že jeho tým ještě není patřičně připraven na mistrovství světa v příštím roce. „Moje mužstvo musí ještě dozrát, protože je příliš mladé. Vždyť jeho věkový průměr činí šestadvacet let," prohlásil Luiz Felepe Scolari poté, co jeho svěřenci díky hlavičce Paulinha čtyř minuty před koncem v prestižní jihoamerické bitvě Uruguay přece jen porazili.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Paulinho (vpravo) posílá míč podruhé do sítě Uruguaye a brazilský tým do finále Poháru FIFA.

Článek
Fotogalerie

Dlouhé čtyři roky se týmy Brazílie a Ururguaye neutkaly, takže na semifinále Poháru FIFA na stadiónu v Bello Horizonte byl zvědav celý fotbalový svět. Prestižní jihoamerická bitva vyzněla nakonec pro domácí reprezentaci, která vyhrála na turnaji i čtvrté utkání v řadě.

Penalta nás srazila, bědoval Tabarez

„Všechno ovlivnila neproměněná penalta. Do té doby jsme hru ovládli, na Brazilce vyvíjeli tlak, napadali je po celém hřišti, nenechali je hrát. Mohli jsme jít do vedení, ale pokutový kop jsme nevyužili, což mělo na hráče negativní vliv," byl kouč Ururguaye Oscar Tabarez přesvědčen, že kdyby hned ve 14. minutě proměnil zkušený Forlán nařízený za faul Brazilce Luize na Lugana, vyvíjelo by se semifinále jinak.

I tak jeho svěřenci hráli do přestávky s domácím mužstvem vyrovnanou partii, hned po půli dokonce vyrovnali a ještě čtyři minuty před koncem drželi nerozhodný stav.

„Každý soupeř má své přednosti i nedostatky, takže povinností trenéra je jeho hry analyzovat a zvolit správnou taktiku. A také naše hra založená na tlaku, který jsme na Brazilce vyvíjeli a nenechali je hrát, byla účinná. Tah s nasazením Forlána na hrotu se Suárezem a Cavanim v zádech rovněž," připomínal Tabarez, že měl domácí celek přečtený a jeho svěřenci stanovenou taktiku splnili.

Brazílie ještě musí dozrát

„Ukazuje se, že na mistrovství světa v příštím roce ještě nejsme připraveni. Musíme se naučit hrát tak vypjaté zápasy, jako proti Itálii a teď proti Uruguayi," přiznal i po výhře a postupu do finále domácí kouč Scolari. Pro výkon a těsnou výhru svého celku měl pochopitelně argument.

„Obrovská rivalita jihoamerických soubojů samozřejmě přináší spoustu nervozity, která byla na mých hráčích znát. Zvláště, když mám velice mladé mužstvo, jehož věkový průměr je 26,2 roku. Musí ještě dozrát, aby bylo na mistrovství světa nachystáno," připomínal čtyřiašedesátiletý kouč.

Pochopitelně že na hře své reprezentace hledal a nacházel i klady. K těm největším patřil podle něho výkon dvacetiletého Bernarda z Atlétika Mineiro, kterého poslal na hřiště po hodiny hry místo Hulka.

„Bylo sice rizikem nasadit ho do tak vypjatého zápasu, ale potvrdil, že je skvělým hráčem, s nímž musíme počítat. Hrál velice dobře a hlavně - jako by vůbec necítil tlak, který na nás všech ležel," kvitoval Scolari.

Reklama

Související témata: